Verstappen eindigt als 15de in weinig spectaculaire race

Max Verstappen in zijn auto tijdens de eerste vrije training in Canada afgelopen vrijdag.
Max Verstappen in zijn auto tijdens de eerste vrije training in Canada afgelopen vrijdag. Foto EPA/ Andre Pichette

Max Verstappen is vanavond vijftiende geworden in een betrekkelijk matte editie van de Grand Prix van Canada. De Nederlander wint daarmee weliswaar vier plaatsen ten opzichte van zijn startpositie, maar had wellicht nog iets hoger kunnen eindigen. Ook teamgenoot Carlos Sainz jr. kwam niet in de buurt van punten: hij werd twaalfde.

Het is pas de derde keer dit seizoen dat de 17-jarige Verstappen een wedstrijd uitrijdt. Tijdens de Grand Prix van Maleisië werd hij zevende en drie wedstrijden later in Spanje finishte hij als elfde. De overige vier wedstrijden viel Verstappen uit. Drie keer kwam dat door motorproblemen en een keer door een crash.

Die botsing in Monaco van vorige maand - gekoppeld met de motorwissel - maakten dat Verstappen vandaag als 19de moest vertrekken, ook al kwalificeerde hij zich gisteren als twaalfde. Omdat hij vijftien plekken straf kreeg (meer dan hij bij de start kon inleveren) moest de Nederlander tijdens de race ook een strafstop van tien seconden maken.

Waar Verstappen een keer niet voorin mee kon doen, verschilde de rest van de voorhoede weinig van vorige week. Lewis Hamilton won de wedstrijd, nadat hij van plek één was vertrokken, gevolgd door zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg. De derde plek van Valtteri Bottas (Williams) was wel verrassend.

DE RACE IN BULLETPOINTS, TWEETS EN VINES

 • De start: Vanaf zijn negentiende plek op de grid heeft Verstappen twee coureurs in het vizier die hij gemakkelijk kan inhalen: de Manors van Roberto Merhi en Will Stevens. Die steekt hij meteen in de eerste bocht voorbij, waardoor hij opklimt naar plaats 17.
 • Ronde 7: Hoewel Verstappen iets harder rijdt dan Felipe Nasr in zijn Sauber slaagt hij er nog niet in de Braziliaan te passeren. Teamgenoot Sainz heeft geen goede start gehad. Hij startte als elfde en rijdt nu vijftiende.
 • Ronde 12: Nasr kan Verstappen niet langer tegenhouden en ziet de Nederlander via de binnenbocht passeren. Even eerder heeft Sebastian Vettel al een eerste stop gemaakt, waardoor Verstappen naar de vijftiende plaats is gestegen.
  Twitter avatar F1 Formula 1 Lap 12/70: This time it’s Verstappen and Nasr scrapping for 15th spot - and it’s the Dutchman who wins #CanadianGP http://t.co/tA9mHRTsLT
 • Ronde 19: De volgende in de rij is Fernando Alonso, de Spanjaard die tot dusver zo’n rampzalig seizoen kent bij McLaren. Verstappen passeert de voormalig wereldkampioen soepel, maar wordt direct daarna ingehaald door Vettel, die in zijn veel snellere Ferrari aan een inhaalrace is begonnen.

  Verstappen is Alonso net voorbij, maar Vettel doemt daarachter al op:

  Twitter avatar F1 Formula 1 VETTEL WATCH: The Ferrari man has stopped once and is closing on Alonso (P15) and Verstappen (P14) #CanadianGP http://t.co/XxmEgFJwLK
 • Ronde 25: Met iets meer dan een derde van de wedstrijd achter de rug ziet Sainz, zijn ploeggenoot bij Toro Rosso, voor zich. Hij nadert de Spanjaard tot op een seconde. Intussen maken Sergio Pérez en Daniel Ricciardo een pitstop, waardoor Verstappen doorschuift naar plek dertien. Maar de Nederlander moet de pitstraat nog in, en daar wacht nog een tijdstraf op hem.
 • Ronde 29: Ook Sainz, Daniil Kvyat en Marcus Ericsson wisselen van banden. Verstappen rijdt daardoor plotseling op de tiende plaats, maar moet nog stoppen. Hij lijkt die stop te willen uitstellen tot ongeveer de veertigste ronde, zodat hij de wedstrijd met één pitstop kan uitrijden.
 • Ronde 33: De zachte banden van Verstappen worden nu snel minder. Eerst gaat Kvyat de Nederlander vrij gemakkelijk voorbij en daarna passeert ook Perez. Verstappen rijdt nu twaalfde, met Ricciardo niet ver achter zich.
 • Ronde 41: Verstappen weet Ricciardo van zich af te houden, maar moet nu de pitstraat in. Hij wisselt zijn zachte banden in voor de snellere, superzachte modellen en lost meteen ook zijn tijdstraf in. Verstappen komt als zestiende weer op de baan en kan nu als alles goed gaat tot aan het einde doorrijden.
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Max serves his 10-second penalty and then completes his pit-stop. He drives out on @pirellisport Super Soft tyres http://t.co/BrgyYCxkGm
 • Ronde 46: Een uitvalbeurt van Alonso levert Verstappen de vijftiende plaats op. Voorin is intussen weinig verandert. Hamilton leidt nog steeds, maar ziet Rosberg wel tot op een seconde naderen. Even later zakt de Duitser overigens al weer weg en lijkt de zege zeker. De enige verandering is dat Bottas nu derde rijdt. Hij heeft geprofiteerd van een pitstop en een slippertje van Kimi Raikkonen.
 • Ronde 50: Verstappen is op jacht naar Ericsson om plaats 14, maar zijn achterstand slinkt voorlopig maar mondjesmaat. Ondertussen haalt Romain Grosjean achterblijver Will Stevens in. De Fransman gaat echter te vroeg weer naar buiten en rijdt zo zijn eigen achterwiel lek, als hij tegen de spoiler van de Brit aanrijdt. Geen handige actie, van de coureur die twee weken geleden nog zo mopperde op Verstappen.
 • Ronde 55: Grosjean is in de volle overtuiging dat Stevens de schuldige is, maar daar denken de racestewards anders over. De Fransman krijgt een tijdstraf van vijf seconden. Carlos Sainz passeert ondertussen Ricciardo en staat nu twaalfde. Maar spectaculairder is misschien nog wel de inhaalrace van Vettel, die inmiddels vijfde rijdt.
 • Ronde 61: Verstappen heeft het gat met Ericsson weten te dichten en zit de Zweed op de hielen. Hij doet meerdere inhaalpogingen, maar die mislukken. Dan verremt Verstappen zich en groeit de achterstand weer naar ongeveer 2,5 seconden.
 • Ronde 67: In een uiterste poging rijdt Verstappen het gat met Ericsson weer dicht, maar opnieuw komt hij de coureur van Sauber niet voorbij. Als drie rondes voor het einde de achterstand weer oploopt, lijkt de Nederlander definitief af te haken in de strijd om de veertiende plaats.
 • De finish: Weinig veranderingen meer in de laatste rondes. Verstappen komt als vijftiende over de lijn. Hamilton is eerste, voor Rosberg en Bottas. Daarachter de twee Ferrari’s van Raikkonen en Vettel, gevolgd door Felipe Massa, die ook een flinke inhaalslag heeft gemaakt.

DE STAND IN HET WK:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 151 pnt (+25)
2. Nico Rosberg (Mercedes) 134 pnt (+18)
3. Sebastian Vettel (Ferrari) 108 pnt (+10)
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) 72 (+12)
5. Valtteri Bottas (Williams) 57 (+15)

13. Carlos Sainz Jr. 9
14. Max Verstappen 6

De volgende Grand Prix is over twee weken. Dan wordt gereden in Oostenrijk.