Toch geen stemrecht voor buitenlanders in Luxemburg

Luxemburg heeft vandaag in een referendum tegen uitbreiding van het stemrecht voor buitenlanders gestemd. Slechts een op de vijf stemmers was vóór. Een belangrijke reden voor het referendum was dat 46 procent van de 450.000 inwoners van Luxemburg buitenlander is, bijna allen Europees.

Een stemhokje in Mamer-Capellen, in het zuidwesten van Luxemburg.
Een stemhokje in Mamer-Capellen, in het zuidwesten van Luxemburg. Foto AFP / Belga / Anthony Dehez

Een meerderheid van Luxemburg (zo’n 78 procent) heeft vandaag in een referendum tegen uitbreiding van het stemrecht voor buitenlanders gestemd, schrijft persbureau Reuters. Slechts een op de vijf stemmers was vóór. Een belangrijke reden voor het referendum was dat 46 procent van de 450.000 inwoners van Luxemburg buitenlander is, bijna allen Europees.

Op straat en in cafés hoor je Portugees, Engels, Russisch, alles door elkaar, schrijft Caroline de Gruyter in NRC Handelsblad (€). Sommige buitenlanders wonen er al twintig jaar.

Het land dankt zijn rijkdom grotendeels aan hen – Luxemburg heeft gemiddeld de hoogste inkomens van de EU. Ook dat zie je: dure kleding- en automerken bepalen het straatbeeld. Veel buitenlanders werken in de financiële sector, ’s lands belangrijkste exportproduct. Enkele duizenden zijn in dienst bij Europese instellingen. Ruim 70 procent van Luxemburgs workforce komt uit het buitenland. 150.000 van hen wonen over de grens in Frankrijk of Duitsland. ’s Ochtends staan er lange files Luxemburg in, ’s avonds gaan ze de andere kant op.

Verder stemde een meerderheid van Luxemburg (zo’n 81 procent) ook tegen een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd (het voorstel: van 18 naar 16 jaar) en tegen de invoering van een maximum op de 10-jarige termijn voor ministers (70 procent). De huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, was negentien jaar premier van Luxemburg.

Lees ook in NRC Handelsblad: Een premier die buitenlanders wil (€)

‘geen succes voor regeringspartijen’

Premier Xavier Bettel had tot vandaag de ‘ja’-campagne gevoerd, waarin hij opriep tot “meer democratie, meer jeugd, meer diversiteit”. “Stemrecht moet niet beperkt zijn tot mensen met een Luxemburgs paspoort, maar moet ook gelden voor mensen die hier wonen en werken”, zei hij. Na de telling sprak hij van een “duidelijke boodschap”. “Dit is geen succes voor regeringspartijen. Wij zullen we uitslag respecteren”, zei hij in een korte toespraak.