Ontketende Wawrinka wint Roland Garros na prachtige finale tegen Djokovic

Een ontketende Stanislas Wawrinka heeft het grandslamtoernooi van Roland Garros gewonnen. In een geweldige finale versloeg hij toch wel verrassend de Servische nummer een van de wereld, Novak Djokovic, die nu weer minstens een jaar moet wachten om de nog ontbrekende grand slam aan zijn indrukwekkende palmares te kunnen toevoegen.

Stan Wawrinka viert zijn titel op Roland Garros.
Stan Wawrinka viert zijn titel op Roland Garros. Foto Reuters/ Vincent Kessler

Een ontketende Stanislas Wawrinka heeft het grandslamtoernooi van Roland Garros gewonnen. In een geweldige finale versloeg de Zwitser toch wel verrassend de Servische nummer een van de wereld, Novak Djokovic, die nu weer minstens een jaar moet wachten om de nog ontbrekende grand slam aan zijn indrukwekkende palmares te kunnen toevoegen. Het werd in iets meer dan drie uur 4-6, 6-4, 6-3 en 6-4.

Voor Wawrinka, de nummer acht van de wereld, is het de tweede grandslamtitel uit zijn carrière. Vorig jaar won hij de Australian Open door in vier sets Rafael Nadal te verslaan. Djokovic, die al acht grandslamtitels op zijn naam heeft staan, verloor in Parijs voor de derde keer een finale.

Twitter avatar rolandgarros Roland Garros You are the champion @stanwawrinka! He received his Winners trophy! #RG15 http://t.co/siQdvgfGQF

Machtige Wawrinka tegen onverslaanbare Djokovic

De dit seizoen schier onverslaanbare Djokovic - hij won voor deze finale zijn laatste 28 partijen - kreeg vandaag in Parijs te maken met een Wawrinka in zijn meest geïnspireerde vorm. En dan vooral na de eerste set, want die ging nog vrij gemakkelijk naar de Serviër. Daarna kwam Wawrinka, de man die eigenlijk altijd in de schaduw van landgenoot Roger Federer heeft gestaan, los en waren zijn forehand en ijzersterke enkelhandige backhand vaak simpelweg te machtig voor Djokovic.

Een goede statistiek om het verschil duidelijk te maken: Wawrinka sloeg twee keer zoveel winners als de normaal zo dominante Djokovic. Hij passeerde de Serviër enkele keren met fabelachtig knappe slagen, waarvan een om het net heen.

‘Wedstrijd van mijn leven’

Wawrinka sprak achteraf van de “wedstrijd van zijn leven”:

“Tennissen tegen Novak is altijd zwaar. Hij is een geweldige kampioen. Ik weet hoe graag hij hier vandaag wilde winnen, het was een enorme uitdaging voor me. Dit is een heel bijzonder moment voor mij.”

Een geëmotioneerde Djokovic, die lang en luid applaus kreeg van het Franse publiek, moest toegeven dat hij vandaag verloor van de betere speler:

“Ik verloor van een betere speler, die moedig tennis speelde en het verdiende om te winnen.”

Nadal en Federer

Djokovic had in de optiek van velen de zwaarste horde wellicht al genomen in de kwartfinale, toen hij toch redelijk gemakkelijk gravelkoning Rafael Nadal, de huidige titelhouder, in drie sets versloeg. Daarop volgde echter een zware vijfsetter tegen de Brit Andy Murray, verspreid over twee dagen. Wellicht dat die partij nog enigszins van invloed was geweest.

Wawrinka versloeg in de kwartfinale zijn landgenoot Federer, nummer twee van de wereld. In de halve finale stortte hij Parijs in rouw door publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga uit te schakelen.

Felicitaties van landgenoot en dubbelpartner Federer:

Williams won haar derde

Serena Williams won gisteren haar derde titel bij de vrouwen; het was de 20ste grandslamzege in de carrière van de Amerikaanse nummer een van de wereld. Ze versloeg de verrassende Tsjechische Lucie Safarova in drie sets: 6-3, 6-7 (2) en 6-2.

De 33-jarige Williams won ook al de eerste grand slam van dit jaar, de Australian Open. Dat toernooi won ze al zes keer, net als de US Open. Wimbledon won ze vijf keer.