‘Niet Zuid-Afrika, maar Marokko won toewijzing WK 2010’

Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA onthult op 15 mei 2004 dat Zuid-Afrika het WK in 2010 mag organiseren. Volgens een voormalig bestuurslid won echter niet Zuid-Afrika, maar Marokko de stemming. Toch ging de organisatie naar het eerstgenoemde land omdat het meer wilde betalen.
Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA onthult op 15 mei 2004 dat Zuid-Afrika het WK in 2010 mag organiseren. Volgens een voormalig bestuurslid won echter niet Zuid-Afrika, maar Marokko de stemming. Toch ging de organisatie naar het eerstgenoemde land omdat het meer wilde betalen. Foto EPA/Eddy Risch

De meerderheid van het 24-koppige uitvoerend comité van de FIFA dat mocht stemmen over de toewijzing van het WK 2010 koos voor Marokko. Toch ging de organisatie van het voetbaltoernooi naar Zuid-Afrika, omdat dat land meer geld bood. De Engelse krant The Sunday Times zegt videotapes te hebben waarop één van de voormalige comitéleden dit toegeeft.

Het gaat om voormalig bestuurslid Ismail Bhamjee uit Botswana. Volgens hem werd nadat hij met collega’s over de, normaal gesproken geheime, stemming sprak duidelijk dat Marokko twee stemmen meer had gekregen dan Zuid-Afrika. Op een video die met een geheime camera is opgenomen door undercoverjournalisten van The Sunday Times zegt hij dat de stemmen “met opzet verkeerd zijn geteld.” In de officiële uitslag kreeg Zuid-Afrika 14 stemmen tegen 10 voor Marokko.

https://www.youtube.com/watch?v=i30ZV0fDKBY

‘FIFA heeft tapes al vijf jaar’

De Zuid-Afrikaanse organisatie van het toernooi in 2010 wordt ervan verdacht via secretaris-generaal van de FIFA Jerome Valcke 10 miljoen dollar smeergeld te hebben betaald aan toenmalig vice-voorzitter Jack Warner uit Trinidad en Tobago. Warner is een van de hoofdverdachten in het corruptieschandaal rondom de voetbalorganisatie.

De FIFA erkent in een verklaring dat er 10 miljoen dollar is overgeboekt naar het Caribisch gebied ‘voor ontwikkeling’, maar dat hoge FIFA-officials daar niet bij betrokken waren. Vandaag berichtte een Zuid-Afrikaanse krant echter dat zowel voorzitter Sepp Blatter als Valcke betrokken was bij die transactie. Daarnaast publiceerde de BBC vanmiddag het nieuws dat Warner het merendeel van het geld in eigen zak zou hebben gestoken.

The Sunday Times schrijft verder dat het de videotapes al vijf jaar geleden heeft overhandigd aan de FIFA in de veronderstelling dat de wereldvoetbalbond in actie zou komen. Op de tapes zegt Bhamjee dat ook Marokko smeergeld betaalde aan Warner. Het zou gaan om een som van 1 miljoen dollar. Warner ontkent net als Valcke alle beschuldigingen. Hij heeft zelf aangekondigd met een “stortvloed” aan bewijs van corruptie van anderen binnen de FIFA te komen.

Tickets doorverkopen

Het is onduidelijk hoe betrouwbaar de uitlatingen van Bhamjee zijn. Hij werd in 2006 geroyeerd als lid van het uitvoerend comité van de FIFA nadat bekend werd dat hij kaartjes voor wedstrijden voor het WK in Duitsland voor drie keer zo hoge prijzen wilde doorverkopen. Daarna werd hij in 2010 vier jaar verbannen uit het voetbal voor zijn rol bij de discutabele toekenning van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

The Sunday Times heeft een goede reputatie op het gebied van verslaggeving over de FIFA. Onthullingen van de krant na een undercoveroperatie leidde tot de schorsing van twee bestuursleden van de FIFA, omdat ze betrokken zouden zijn bij corruptie bij de toewijzingen van de WK’s in 2018 en 2022. Ook leidde hun verslaggeving tot het interne onderzoek dat de FIFA liet uitvoeren door Michael Garcia. Het rapport met zijn bevindingen is afgerond, maar nooit geheel geopenbaard.

Crisis bij de FIFA

Sinds vorige week de FBI veertien officials arresteerde en de Zwitserse justitie een inval deed bij het hoofdkantoor is het crisis bij de FIFA. Steeds meer schandalen lekken uit. Zo zou de FIFA 5 miljoen dollar hebben betaald aan Ierland om te voorkomen dat het land naar de rechter zou stappen om zo plaatsing voor het WK af te dwingen. Voorzitter Sepp Blatter maakte bekend dat hij terugtreed naar aanleiding van de corruptieschandalen.

De schandalen hebben mogelijk gevolgen voor toekomstig organisatoren Rusland en Qatar. Vandaag publiceerde de Zwitserse krant Sonntagszeitung een interview met Domenico Scala, het hoofd van de hervormingscommissie van de FIFA, waarin hij zegt dat als er bewijs wordt geleverd dat de twee landen de WK’s kregen door stemmen te kopen, dat de toewijzingsprocedure dan nietig verklaard kan worden. Dat bewijs is er volgens Scala overigens nog niet.