Nederlandse voetbalvrouwen openen WK met winst

Lieke Martens legt aan voor de 1-0 in de wedstrijd Nederland-Nieuw-Zeeland op het WK voetbal voor vrouwen. Dat zou ook de eindstand zijn.
Lieke Martens legt aan voor de 1-0 in de wedstrijd Nederland-Nieuw-Zeeland op het WK voetbal voor vrouwen. Dat zou ook de eindstand zijn. Foto FIFA

De Nederlandse voetbalvrouwen maakten een uitstekende indruk bij hun debuut op hun WK. Dankzij een fraaie uithaal van Lieke Martens werd met 1-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland.

Op de dag dat de metro van Edmonton vastliep door duizenden roodwit gekleurde Canadezen die op weg waren naar het Commonwealth Stadion, werden de volgers van Oranje beziggehouden door maar één vraag: was spits Vivianne Miedema fit genoeg om te spelen tegen Nieuw-Zeeland? Het was twijfelachtig. De speelster van Bayern München is op dit WK omgedoopt tot Hollands Hoop - niet alleen door Nederlandse media – maar een dag voor de wedstrijd oogde ze allerminst fit. Ze had last van een migraineaanval en verliet na een half uur de laatste training. Sloffend.

Vredige rust

Toch stond ze zaterdag op het veld toen Nederland en het beste land uit Oceanië aftrapten voor de tweede wedstrijd op het WK in Canada. Naar schatting 20.000 mensen keken toe, de helft van de 53.058 die enkele uren eerder de wedstrijd tussen gastland Canada en China (1-0) hadden bekeken. De sfeer was ook niet te vergelijken. Kreten van uitzinnigheid maakten plaats voor een vredige rust waarin de goede verstaander bijna precies kon horen hoe de speelsters op het veld met elkaar communiceerden. “Coach me nou”, schreeuwde Sherida Spitse bits richting Stefanie van der Gragt, die haar de bal toespeelde zonder te melden dat er vlak achter haar nog een speelster van Nieuw-Zeeland opdook. Even schrikken, maar geen paniek.

De indruk die werd achtergelaten in de eerste WK-wedstrijd in de historie van de Nederlandse voetbalvrouwen, was vooral in de eerste helft bijzonder aardig. Met zuivere passes, degelijke combinaties en dichte linies die kansen van Nieuw-Zeeland voorkwamen. Dit Nederland speelde beduidend beter dan Canada en China in de openingswedstrijd. In elk geval niet als een debutant met podiumvrees.

Materiaal voor voetbalquizzes

Die zelfverzekerdheid resulteerde in een fraaie openingstreffer van Lieke Martens. Handig sloop ze naar binnen, waarna ze de bal met rechts beheerst in de verre hoek schoof: 1-0.

https://www.youtube.com/watch?v=W6xQeY_Kfzk

Niet alleen een terechte voorsprong, ook een mijlpaal waar makers van voetbalquizzes op zullen inspelen. Wie maakte namens de Nederlandse voetbalvrouwen het eerste doelpunt ooit op een WK? Juist, Lieke Martens, speelster van de Zweedse topploeg Kopparbergs/Göteborg FC. Ze was een van de betere speelsters, hoewel ze in de tweede helft een overtreding maakte die makkelijk had kunnen leiden tot een strafschop voor Nieuw-Zeeland. “Als meisje droom je hiervan”, zei ze na afloop.

Uitstekende teamprestatie

Vivianne Miedema? Ze deed mee, maar niet op de voorgrond. Zag het verschil met degene die haar na 80 minuten verving, Shanice van de Sanden. De snelle invalster spurtte meteen over het kunstgras als een TGV, Miedema was meer een stoomtrein die maar niet op gang wilde komen. Alsof de brandstof op was.

Zo bewees het Nederlandse team dat het lang niet zo afhankelijk van Miedema is als vooraf werd gesuggereerd. Met 1-0 winnen van Nieuw-Zeeland was een uitstekende teamprestatie en vooral een keurig debuut op het WK.