‘Minstens 22 Houthi-soldaten gedood bij luchtaanval Saudi-Arabië’

Bij een serie luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op het hoofdkwartier van de Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn minstens 22 soldaten omgekomen. Dat melden persbureaus Reuters en AP. De aanvallen zijn een reactie op de scudraket die de Houthi’s gisteren op Saoedi-Arabië afvuurden en die uit de lucht werd geschoten.

Rookwolken stijgen op na een luchtaanval van de internationale coalitie op een wapendepot ten oosten van de Jemenitische hoofdstad Sana'a dat in in handen is van de Houthi-rebellen.
Rookwolken stijgen op na een luchtaanval van de internationale coalitie op een wapendepot ten oosten van de Jemenitische hoofdstad Sana'a dat in in handen is van de Houthi-rebellen. Foto AFP/Mohammed Huwais

Bij een serie luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op het hoofdkwartier van de Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn minstens 22 soldaten omgekomen. Dat melden persbureaus Reuters en AP. De aanvallen zijn een reactie op de scudraket die de Houthi’s gisteren op Saoedi-Arabië afvuurden en die uit de lucht werd geschoten.

Reuters en AP baseren zich op overheidsfunctionarissen en omwonenden van het militaire hoofdkwartier. Volgens het Jemenitische persbureau Saba, dat in handen is van de Houthi-rebellen, zijn er 44 doden gevallen en meer dan 100 mensen gewond geraakt. De soldaten waren er om hun loon in ontvangst te nemen. Volgens bewoners van de Jemenitische hoofdstad zouden ook militaire kampen ten oosten en ten westen van de stad zijn gebombardeerd.

Geweldsescalatie

Het geweld tussen de Saoedische geleide coalitie en de Houthi-rebellen is de afgelopen dagen geëscaleerd. Vrijdag kwamen vier Saoedische soldaten en tientallen rebellen om bij een grondoffensief van de rebellen bij de grens tussen Saoedi-Arabië en Jemen in de regio Najran (maps). Gisteren vuurden de rebellen een scudraket op Saoedi-Arabië af. De raket werd met twee Patriotraketten van het Saoedische leger uit de lucht gehaald zonder dat er slachtoffers vielen.

Nieuwe vredesbesprekingen

De escalatie van geweld komt op het moment dat de Verenigde Naties een nieuwe datum hebben gesteld voor vredesbesprekingen. Op 14 juni moeten de strijdende partijen in Genève bij elkaar komen. Een eerder plan om in mei bij elkaar te komen, mislukte.

De internationale coalitie, onder leiding van het sunnitische Saoedi-Arabië, voert al sinds 26 maart luchtaanvallen uit op Jemen, dat grotendeels door sji’itische Houthi-rebellen wordt gecontroleerd. De Houthi’s worden gesteund door Iran.