Kijken: Pools orkest neemt je in paar minuten mee door hiphopgeschiedenis

Een Pools orkest onder leiding van componist JIMEK gaf enige tijd geleden als toegift tijdens een voorstelling een indrukwekkende eigen draai aan dertig hiphopnummers. In een paar minuten door de geschiedenis van het genre.

Screenshot via YouTube

Simplistische, vlakke popnummers worden indrukwekkende, gelaagde kunstwerkjes als een groot orkest ze speelt. Zelfs van de geluiden van Windows XP wist een orkest al eens iets prachtigs te maken. Of zoals website Gizmodo schrijft: interpretaties door orkesten zorgen voor hetzelfde effect als een bezoekje aan de kapper: je herkent jezelf nog steeds, maar bent toch anders genoeg om iets heel anders uit te stralen. Een Pools orkest onder leiding van componist JIMEK gaf als toegift tijdens een voorstelling een indrukwekkende eigen draai aan dertig hiphopnummers. In een paar minuten slepen de muzikanten je mee door de geschiedenis van het genre.

Nou ja, dat is ergens wel een boude bewering van de Polen. De selectie van nummers is vrij beperkt en bij sommige nummers kun en mag je je hardop afvragen of ze überhaupt hiphop zijn. Maar dat neemt niet weg dat wát ze spelen bijzonder goed klinkt. En het blijft vooral (al dan niet) een feest van herkenning voor de meeste luisteraars, met bekende nummers van Nas, 2Pac, Kanye West, Jay Z en Dr. Dre.

De interpretatie van de nummers is het werk van JIMEK, echte naam Radzimir Dębski, uitgevoerd door het Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest afgelopen maart in Katowice.

Ander werk van JIMEK als componist:

Producer

De 28-jarige Pool componeert niet alleen voor orkesten, hij is ook producer. Zo maakte hij al eens dit nummer voor de Poolse film Warsaw ’44:

Hij was een paar jaar geleden ook de winnaar van een officiële remixwedstrijd van Beyoncé, die fans had gevraagd om hun interpretatie van haar nummer End of Time. De beloning? Een Skype-felicitatie van de wereldster.