Kabinet bekijkt of ook imams uit Europa geweerd kunnen worden

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Foto ANP/ Marcel van der Hoorn

Het kabinet gaat bekijken of het mogelijk is voor Nederland om niet alleen ongewenste imams van buiten Europa te weren, maar ook imams die in Europa verblijven. Minister Ard van der Steur (Justitie) vindt een voorstel van zijn eigen VVD daarover “interessant”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding werkt al aan een soort zwarte lijst voor ‘haatpredikers’, maar die is alleen gebaseerd op mensen die een visum aanvragen. Mensen binnen de EU hoeven geen visum aan te vragen, dus die zouden gewoon naar Nederland kunnen komen. Daar wil de VVD wat aan doen. Kamerlid Ockje Tellegen zei vandaag tegen RTL Nieuws:

“Er gaat geen week voorbij of er zit een burgemeester met de handen in het haar. Daar moet een einde aan komen. We moeten veel proactiever zijn ten aanzien van predikers die we hier in Nederland eigenlijk niet willen hebben.”

Willekeur

Het kabinet wil het beleid rond ongewenste imams aanscherpen en het voorstel zal daarin als overweging worden meegenomen. Nu is het zo dat de criteria om imams toegang tot het land te ontzeggen heel willekeurig zijn, schreven redacteuren Andreas Kouwenhoven en Joost Scheffers begin vorige maand in NRC Handelsblad (€):

“Mensen die rechtstreeks oproepen tot geweld, kunnen geweigerd worden. Maar vaak gaat het om predikers die binnen de grenzen van de wet dubieuze uitspraken doen. (…) Zo wordt het voor de overheid steeds ingewikkelder. Want hoe bepaal je of een imam die ooit een dubieuze uitspraak deed, hier nog steeds op moet worden afgerekend?”

Komst imams leidt tot opschudding

De laatste tijd is er in verschillende gemeenten commotie geweest over de komst van een omstreden imam. Zo zou de Saoedi-Arabische sjeik Aaidh al-Qarni eind april een lezing geven in Eindhoven, maar werd zijn visum afgenomen nadat media antiwesterse opmerkingen van hem oprakelden. In Rijswijk werd in februari een benefietgala afgelast waar enkele omstreden imams zouden spreken.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hij is ook antiwesters en toch welkom. (€).