Media

Het ultieme iOS-feest, lekker confereren

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Geen nieuwe Apple-tv, geen nieuwe iPad. Apples Worldwide Developers Conference, dat maandag begint, draait dit jaar om één ding: software, software en nog meer software. Meer dan vijfduizend appmakers komen in San Francisco bijeen voor het ultieme iOS-feest.

Diezelde dag komt iets dichter bij huis een heel ander slag mensen samen. In de Zaanstreek wordt het Nationaal Congres Citymarketing georganiseerd, speciaal voor de creatieve breinen achter slogans als ‘Je treft het in Tiel’ en ‘Er is meer in Groningen… Veendam!’. Inclusief trofee.

Misschien iets minder feestelijk is de speech van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis die hij in Berlijn geeft voor de Hans Böckler Stichting. Het thema: de toekomst van Griekenland binnen de Europese Unie. Inkoppertje: is die er wel?

2. Dinsdag confereren we rustig door. In Scheveningen vindt, als we de organisatie mogen geloven, dé bijeenkomst over de toekomst van de Nederlandse havens plaats. Met hoogleraren (TU Delft, Erasmus universiteit), directeuren (Vopak Nederland, Groningen Seaports) en een netwerkborrel.

Er moet ook worden vergaderd. Onder meer door de aandeelhouders van de Nederlandse Luxaflex-uitvinder Hunter Douglas. Het miljardenbedrijf mag dan beursgenoteerd zijn, veel gehandeld wordt er niet. Het gros van de aandelen is handen van de 80-jarige topman Ralph Sonnenberg.

Laat in Brussel nu net óók worden vergaderd die dag. Over aandeelhouders. Het Europees Parlement debatteert over een nieuwe wet die aandeelhouders meer zeggenschap moet geven over de beloningen van de top van beursgenoteerde bedrijven. Woensdag volgt de stemming.

3. Waar het Europees Parlement die woensdag nog meer over stemt: een resolutie over het (chloorkippen! privacy!) handelsakkoord met de Verenigde Staten, TTIP. Echt heikel punt: het Investor State Dispute Settlement. Het wat?

Het heeft sinds een eind vorig jaar een notering aan het Damrak en haalde daarmee 22,5 miljoen euro op. Ra ra… Inderdaad: Probiodrug, de Duitse fabrikant van Alzheimermedicijnen. Woensdag de eerste aandeelhoudersvergadering sinds die beursgang.

4. Sta je dan, met een seksfilmpje op Facebook. Donderdag dient een kort geding van een Nederlandse vrouw die zo het slachtoffer werd van wraakporno. Via de rechter (en Peter R. de Vries) wil ze afdwingen dat Facebook - dat die dag zijn aandeelhoudersvergadering heeft - haar de gebruikersgegevens van de dader geeft.

5. Het is vrijdag weer eens ‘de dag van’. Nu ja, van: het is vooral de (internationale) dag tégen kinderarbeid. Met dit jaar als focus: gelijke toegang tot onderwijs voor jongens en meisjes.

Niet echt weekendmateriaal, nee. Wat dat wel is: het begin van Pinkpop. Met op deze eerste dag onder andere optredens van Elbow en George Ezra. Later dat weekend? Robbie Williams, Pharrell Williams, Foo Fighters. En gelukkig ook One Direction. Feest-ze.