Dodental aardbeving Maleisië op 16

Het dodental als gevolg van de aardbeving bij de berg Kinabalu in Maleisië is gestegen naar 16. Onder de slachtoffers zijn zes Maleisiërs, zeven Singaporezen (onder wie zes kinderen), een Filippijn, een Chinees en een Japanner. Singapore heeft een dag van nationale rouw aangekondigd.

Bergbeklimmers wachten op de berg Kinabalu op reddingshelikopters nadat de aardbeving de 4.095 meter hoge berg getroffen heeft.
Bergbeklimmers wachten op de berg Kinabalu op reddingshelikopters nadat de aardbeving de 4.095 meter hoge berg getroffen heeft. AP / Amanda Peter

Het dodental als gevolg van de aardbeving bij de berg Kinabalu (maps) in Maleisië is gestegen naar 16. Onder de slachtoffers zijn zes Maleisiërs, zeven Singaporezen (onder wie zes kinderen), een Filippijn, een Chinees en een Japanner, meldt persbureau Reuters. Gisteren stond het dodental nog op 13. Reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door het slechte weer, wat het lastig maakte te zoeken met helikopters. Het reddingswerk wordt morgen voortgezet.

De beving, die eergisteren plaatsvond, had een kracht van 6 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving bevond zich zo’n 55 kilometer van Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, op de westkust van het eiland Borneo. Zeker 130 toeristen kwamen vast te zitten op de berg Kinabalu. Die is met 4.095 meter een van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië. Door de beving is een deel van de top afgebroken.

De Maleisische minister van Toerisme, Cultuur en Milieu op Twitter:

Twitter avatar MasidiM Masidi Manjun Bad news confirmed! part of the iconic ‘Donkey’s Ear’ @Mount Kinabalu is gone due to strong tremor this morning http://t.co/Mhrqr5k1fN

Premier Lee Hsien Loong van Singapore heeft een dag van nationale rouw aangekondigd: morgen hangen alle vlaggen aan overheidsgebouwen in het land halfstok.