Deutsche Bank: topmannen Fitschen en Jain vertrekken

De twee topmannen van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen en Anshu Jain, stappen op. Jain vertrekt eind deze maand, maar blijft tot januari aan als adviseur, meldt de bank. Fitschen stapt op na de algemene aandeelhoudersvergadering in mei volgend jaar. Oorspronkelijk liepen de termijnen van Fitschen en Jain in maart 2017 af.

Activisten dragen maskers die de gezichten van de bestuursvoorzitters Anshu Jain en Jürgen Fitschen moeten voorstellen (archieffoto uit 2013).
Activisten dragen maskers die de gezichten van de bestuursvoorzitters Anshu Jain en Jürgen Fitschen moeten voorstellen (archieffoto uit 2013). Foto EPA / Daniel Reinhardt

De twee topmannen van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen (66) en Anshu Jain (52), stappen op. Jain vertrekt eind deze maand, maar blijft tot januari aan als adviseur, meldt de bank. Fitschen stapt op na de algemene aandeelhoudersvergadering op 19 mei volgend jaar. Oorspronkelijk liepen de termijnen van Fitschen en Jain op 31 maart 2017 af.

John Cryan (54), voormalig financieel bestuurder van de Zwitserse bank UBS en huidig lid van de Raad van Commissarissen van Deutsche Bank, treedt per 1 juli aan als bestuursvoorzitter. Fitschen blijft tijdelijk aan als mede-topman om de overgang in goede banen te leiden.

de bank in opspraak

Deutsche Bank kwam meermaals in opspraak, onder andere door een van de gevoeligste fraudezaken uit haar geschiedenis: de Libor-affaire. In het kort: een groepje handelaren probeerde tussen 2005 en 2011 de internationale Libor-rente te manipuleren. Dat is een gemiddelde van de rentes die grote banken moeten betalen als zij van elkaar lenen. Lukte die manipulatie, dan lonkte een hogere bonus.

Deutsche kreeg in 2013 een boete van 725 miljoen euro van de Europese Commissie wegens het frauderen met Libor en de Euribor-rente (een soortgelijke rentevoet als Libor, maar dan een die vooral in Europa wordt gebruikt).

Verder was Deutsche Bank bij nagenoeg alle grote bankenschandalen van de laatste tijd betrokken. Alleen al in de afgelopen drie jaar heeft Deutsche Bank 7,1 miljard euro moeten uittrekken voor boetes, schikkingen en andere juridische kosten. De zakenbank Morgan Stanley stelde begin dit jaar dat Deutsche Bank tot 2016 nog eens 5,1 miljard dollar moet uittrekken voor alle affaires.

reacties op het vertrek

De coalitie en oppositie hebben inmiddels gereageerd op het vertrek van de topmannen, meldt persdienst ANP. Volgens CDU/CSU-parlementariër Hans Michelbach heeft het leiderschap van Fitschen en Jain niet gewerkt. Gerhard Schick van Bündnis 90/Die Grünen zei dat het tijd is voor het nieuwe management om orde op zaken te stellen. Carsten Schneider van coalitiepartner SPD zei dat een verandering in de top van Deutsche Bank veel eerder had moeten plaatsvinden om het vertrouwen in de bank te herstellen en het financiële concern weer op de juiste weg te krijgen.

De Duitse vereniging voor effectenbezitters DSW noemt de wisseling in de top “consequent”:

“Beleggers hadden geen vertrouwen meer in Fitschen en Jain.”

De Duitse overheid heeft nog niet gereageerd.

cijfers Q1

Deutsche Bank boekte in het eerste kwartaal van dit jaar de helft minder winst dan een jaar eerder. De bank zette 1,5 miljard euro opzij voor verwachte boetes en schikkingen in rechtszaken. Daardoor daalde de kwartaalwinst van Deutsche Bank van 1,1 miljard euro vorig jaar tot 559 miljoen euro dit jaar. De winst kwam wel flink hoger uit dan de voorspellingen van analisten (256 miljoen euro). De omzet van de bank liep juist met bijna een kwart op, tot 10,4 miljard euro.