De G7-top is begonnen. Wat staat er op de agenda van de regeringsleiders?

Activisten van mensenrechtenorganisatie Oxfam dragen maskers die de gezichten van de aanwezige regeringsleiders moeten voorstellen, voorafgaand aan de G7-topontmoeting.
Activisten van mensenrechtenorganisatie Oxfam dragen maskers die de gezichten van de aanwezige regeringsleiders moeten voorstellen, voorafgaand aan de G7-topontmoeting. Reuters / Michael Dalder

In het Beierse Schloss Elmau begon om 13.00 uur de G7-topontmoeting tussen de regeringsleiders van de zeven belangrijkste industrienaties. Bondskanselier Angela Merkel ontving vanochtend de Amerikaanse president Obama en toerde met hem door het nabijgelegen dorpje Krün. Obama begroette de burgers met het Beierse “Grüß Gott” en benadrukte de innige verbondenheid tussen de Verenigde Staten (VS) en Duitsland. “Vandaag vieren we de sterkste alliantie die de wereld ooit heeft gekend”. Wat gaat er precies gebeuren?

de agenda

Op de agenda voor de komende vierentwintig uur staan formeel de voorbereidingen van twee VN-conferenties in het middelpunt: die voor de zogeheten ‘post-2015-agenda’ die nieuwe ontwikkelings- en duurzaamheidsdoelen moet formuleren, die volgen op de bestaande Millenniumdoelen. De andere conferentie is de VN-klimaatconferentie in Parijs komend najaar waar onderhandeld wordt over een nieuw internationaal klimaatverdrag. Merkel heeft gezegd dat zij er alles aan wil doen om dit keer concrete maatregelen te nemen die de opwarming van het klimaat en de stijging van de zeespiegel moeten tegengaan.

Naast duurzaamheid en de wereldeconomie staan verder de bescherming van de wereldzeeën, de strijd tegen ebola en de toenemende resistentie tegen antibiotica op de agenda. Merkel wil ook praten over de versterking van de positie van vrouwen in ontwikkelingslanden, energievraagstukken en de versterking van de standaarden in de zogeheten leveringsketen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen tegen kinderarbeid.

Verder moet ook gesproken worden over Oekraïne. Concreet: over het voortzetten van sancties tegen Moskou. Ook zal de strijd tegen de moslimterreurbeweging Islamitische Staat onderwerp van gesprek zijn, net als de strijd tegen extremistische organisaties in Afrika die mede de oorzaak zijn van de recente stroom vluchtelingen over de Middellandse Zee. Naar verwachting zal één thema dat niet op de agenda staat ook zeker aan de orde komen: de Griekse eurocrisis. Een mogelijk uittreden van Griekenland uit de eurozone kan grote geopolitieke gevolgen hebben.

demonstraties

Gisteren demonstreerden in het nabij het conferentieoord gelegen wintersportdorp Garmisch Partenkirchen dertigduizend tegenstanders. Bij relletjes gisteren en een blokkade vanochtend werden volgens de politie in totaal dertien mensen gearresteerd. De tegenstanders vinden de G7 een illegaal platform omdat regeringsleiders zonder democratische controle besluiten nemen die grote gevolgen kunnen hebben voor de wereldbevolking. Voorstanders loven overigens de G7 omdat rechtstreekse gesprekken tussen wereldleiders kunnen bijdragen aan de bevordering van vrede, welvaart en rechtvaardigheid in de wereld.

Lees ook in NRC Handelsblad: Merkels G7? ‘Een paar mooie uren’ (€)