Wiggins verpulvert werelduurrecord en geeft het weer wat meer glans

De laatste paar eigenaren van het werelduurrecord waren niet per se de namen die je ermee zou associëren: een Rohan Dennis, daarna een Alex Dowsett. Wie anders dan Sir Bradley Wiggins, een man die als geen ander weet hoe op een baan en tegen de klok te rijden, om het record weer glans te geven.

Bradley Wiggins tijdens zijn recordpoging.
Bradley Wiggins tijdens zijn recordpoging. Foto Reuters/ Andrew Winning

De laatste paar eigenaren van het werelduurrecord waren, hoewel erg goede tijdrijders, niet per se de namen die je ermee zou associëren: een Rohan Dennis, daarna een Alex Dowsett. Wie anders dan Sir Bradley Wiggins, een man die als geen ander weet hoe op een baan en tegen de klok te rijden, om het record weer glans te geven. Wiggins verpulverde het record van Dowsett (52,937 kilometer), vorige maand gezet, en reed 54,526 kilometer in een uur.

Het was ook niet de vraag óf het de Brit, oud-olympisch en wereldkampioen op de baan en weg en winnaar van de Tour de France in 2012, het record zou breken, maar met hoeveel kilometer. Voorafgaand aan de race zei de Brit dat iets meer dan 55 kilometer realistisch zou zijn. Dat lukte niet vanavond op de baan van het door hem geliefde Londense Velodrome, maar een ruime verbetering werd het wel.

Ontwikkeling van het record

Wiggins is de vijfde die het werelduurrecord verbreekt sinds de UCI, de internationale wielerbond, de regels aanpaste. Vanaf vorig jaar mogen wielrenners welke fiets dan ook gebruiken die voor uithoudingsonderdelen op de baan gebruikt kunnen worden. De Duitser Jens Voigt was in september vorig jaar de eerste die een nieuw record zette (51,110 kilometer), gevolgd door de Oostenrijker Matthias Brändle (51,582), de Australiër Dennis (52,491) en de Brit Dowsett (52,937).

Drie anderen faalden tijdens hun poging, onder wie de Nederlander Thomas Dekker. Hij kwam op 25 februari net niet aan het record van Dennis.