Bijna alle slachtoffers bootramp China geborgen, nog 11 vermist

Chinese paramilitairen buigen het hoofd en herdenken de slachtoffers van het schip Oosterse Ster met een moment van stilte.
Chinese paramilitairen buigen het hoofd en herdenken de slachtoffers van het schip Oosterse Ster met een moment van stilte. Foto Reuters/Kim Kyung-Hoon

Het dodental als gevolg van de bootramp in China is opgelopen tot 431. Nog elf mensen worden vermist. Het schip Oosterse Ster verging maandagavond tijdens een storm op de Yangtze. De Chinese autoriteiten hebben het zoekgebied vergroot in de hoop ook de laatste mensen te vinden.

Afgelopen donderdag werd het schip boven water gehaald en rechtgezet, waardoor het borgen van lichamen makkelijker ging. Op het moment dat het schip begon te zinken waren er 458 mensen, voornamelijk Chinese toeristen, aan boord. Het schip kapseisde en was binnen twee minuten onder water verdwenen. Veertien opvarenden hebben de ramp overleefd, onder wie de kapitein. In een poging de laatste vermisten te vinden zijn Chinese autoriteiten tot meer dan 1.000 kilometer stroomafwaarts aan het zoeken.

Dag van nationale rouw

Vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd in China. Op Chinese staatsmedia is te zien dat honderden hulpverleners en regeringsleden bij het geborgen schip op de Yangtze hun hoed afnemen en het hoofd buigen om de slachtoffers te herdenken. Ook is er drie minuten stilte gehouden.

De ramp is de grootste naoorlogse scheepsramp uit de geschiedenis van China. Over de toedracht van het ongeluk zijn veel vragen, maar Chinese autoriteiten proberen angstvallig informatie uit de media te houden. Dat de kapitein als een van de eersten het schip verlaten heeft, leidde tot veel kritiek. Ook zijn er vragen over de kwaliteit van het schip. De algemeen directeur van het bedrijf waar de Oosterse Ster voor voer heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Toch betitelt China het vooralsnog als een “bizar ongeluk”.