Asscher: arbeidsvoorwaarden payrollers en vaste werknemers worden gelijkgetrokken

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Martijn Beekman

De arbeidsvoorwaarden van flexibele werknemers, zoals payrollers, en vaste werknemers worden als het aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) ligt gelijkgetrokken. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn ministerie aan persbureau ANP.

Met het voorstel komt Asscher tegemoet aan een wens die er al is in de Tweede Kamer, die vorig jaar een motie van de PvdA hierover steunde. Flexibele werknemers krijgen dan dezelfde rechten, op bijvoorbeeld scholing of kinderopvang, als vaste werknemers.

Asschers opmerkingen zijn een reactie op een onderzoek van de NOS, dat vandaag naar buiten bracht dat 85 procent van de Nederlandse gemeenten met zogenoemde payrollers werkt. Die mensen staan niet op de loonlijst van het bedrijf waarvoor ze werken, maar op dat van een payrollbedrijf. Ze werken vaak langdurig bij bedrijven, maar zijn niet in vaste dienst, en maken daardoor geen aanspraak op veel arbeidsvoorwaarden die vaste krachten wel hebben.

Asscher zei dat hij payrolling niet wil verbieden, maar zei wel duidelijk te willen maken “dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden”. Eerder werd al bepaald dat Rijksoverheid per 1 mei volgend jaar niet meer met payrollers mag werken.

‘Gaat niet ver genoeg’

Vakbond Abvakabo FNV vindt dat het voorstel van Asscher niet ver genoeg gaat, hoewel het blij is dat de minister payrolling wil aanpakken. De bond zegt dat alle overheden en alle grote bedrijven helemaal moeten stoppen met het inhuren van payrollmedewerkers. Mensen die langere tijd hetzelfde werk doen, moeten volgens bestuurder Bert de Haas een vast contract krijgen, zegt hij tegen de NOS.

Al stappen gezet

Het kabinet heeft al stappen gezet om de verschillen tussen de rechten die werknemers hebben te verkleinen. Zo is per januari van dit jaar de ontslagbescherming al gelijkgetrokken en geldt dat per juli ook voor de ontslagvergoeding. Als mensen met een tijdelijk contract minstens twee jaar in dienst zijn geweest, hebben ze vanaf dan recht op een ontslagvergoeding als de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd.

Aandeel flexwerkers in tien jaar gestegen

In Nederland bestaat ruim twintig procent van de arbeidsmarkt uit flexwerkers, bleek begin deze maand uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO. Dat aandeel is de afgelopen tien jaar flink gestegen. Het aantal mensen met een vaste aanstelling is diezelfde periode juist gedaald, van 72,1 naar 61,5 procent.