Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Wijze lessen van grote namen, de zorgen (en kleuren) van KLM

Foto Reuters

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. ‘Dat je een vrouw bent, is geen reden’ en ‘heb je eigen standaard voor succes’. Enkele wijsheden die grote namen als Natalie Portman en Jonathan Safran Foer de afgelopen weken deelden met afgestudeerden aan Amerikaanse universiteiten. NRC Q koos de elf beste carrièrelessen tot nu toe.

2. Voor Nederlandse studenten geen Neelie Kroes of Adriaan van Dis (al hebben we hier genoeg toppers die tips geven). Zij moeten het bij hun diploma-uitreiking doen met een praatje van hun scriptiebegeleider. Ook leuk… Ach, ze weten toch al waar ze willen terechtkomen. Bij Google, bijvoorbeeld. Of liever nog: KLM.

3. Niet dat ze bij de blauwe maatschappij zonder zorgen zijn. Zachte staatsgaranties bij de fusie met Air France, de Fransen die hun staatsbelang vergroten, uiteenlopende belangen met Schiphol. Er was genoeg te bespreken dus, tijdens het Kamerdebat over de Nederlandse luchtvaart.

4. Over KLM-blauw gesproken. Wat dacht je van Chocomel-geel of T-mobile-roze? Allemaal kleuren die zijn gedeponeerd als kleurmerk door bedrijven (wat al vanaf 240 euro kan, koopje). Herken jij ze?

5. Geen kleur, wel een herkenbare stijl: het (baby)lifestylemerk Lief! Van hobbyproject, naar internationaal merk, naar faillissement, naar doorstart: de opmars en ondergang van het Nederlandse bedrijf in vijf fases.

6. Een faillissement, de Grieken moeten er niet aan denken. Maar met een openstaande rekening van 1,6 miljard euro, een naderende deadline en een ongeduldige Eurogroep-voorzitter (een baan die Jeroen Dijsselbloem nog wel even hoopt te behouden) wordt het een maar al te realistisch scenario.

7. Wie zijn baan wél kwijt is? Blatter. Het werd hem toch iets te heet onder de voetbalschoenen. Een staaltje crisismanagement. Al die miljoenen ook die lonken binnen het voetbal. Neem de transferwaarde van Messi: daar moet een gewonen sterveling zo’n 3.428 jaar voor werken.

8. Van zitzak tot moestuin. Een beetje modern kantoor is er echt niet om alleen achter een desktop te zitten. Zó 2012. Wat al die open spaces en designmeubels niet hebben veranderd: kantoorpolitiek. En de bijbehorende kantoorpesterijen.

9. Van kantoor naar koophuis. Wie van plan is een woning te kopen in grote steden als Amsterdam, Haarlem en Groningen heeft het zo makkelijk nog niet. Niet de kopers, maar de vérkopers hebben het daar nu voor het zeggen. Vijf tips om het hoofd koel te houden, vooral nu de temperatuur buiten eindelijk stijgt.

10. Met de zomer komen ook de vakantiekriebels. Even geen werkstress, geen achtuurjournaal vol ellende elders in de wereld. Tenzij je richting het Griekse eiland Kos vliegt, waar de afgelopen dagen honderden bootvluchtelingen het strand bereikten. Brengt die ongemakkelijke confrontatie met de realiteit het toerisme in gevaar?

11. Oké, voor een luchtig einde (het is immers weekend): bewegen is goed, maar pas je wel een beetje op met al die hardlooprondjes vandaag en morgen? Je baas is niet blij als je maandag met een blessure thuis zit.