Wees selectief

Ook na de beperkte correctie van vorige week behoren de beurzen van China tot de best presterende aandelenmarkten dit jaar. Westerse beleggers hebben hier slechts beperkt van geprofiteerd. Chinese aandelen waren tot vrij recent beperkt toegankelijk voor internationale beleggers. Met de introductie van een koppeling tussen de beurzen van Shanghai en Hongkong is daar verandering in gekomen. Dit zal voor indexbouwer MSCI een reden zijn om komende week aan te kondigen dat Chinese aandelen een steeds grotere rol gaan krijgen in haar indices. Helaas zijn veel Chinese beursgenoteerde bedrijven van lage kwaliteit en duur. Bovendien wegen de Chinese banken heel zwaar. Dit kan in sommige indices oplopen tot een gewicht van 40 procent. Banken zijn in China een verlengstuk van de overheid en niet gericht op aandeelhouderswaarde. Succesvol beleggen in China kan alleen door in heel veel bedrijven niet te beleggen.