Waarom Paul McCartney er nog toe doet

Morgen en maandag geeft Paul McCartney twee concerten in de Ziggo Dome. Hij mag dan inmiddels 72 jaar oud zijn, de ex-Beatle gaat met zijn tijd mee. Zes redenen waarom McCartney nog steeds in de voorhoede speelt.

Paul McCartney (rechts) met Rihanna en Kanye West. Deze foto komt uit de serie Paul’s year so far (2015) door MJ Kim, de huisfotograaf van McCartney. Foto MJ Kim
Paul McCartney (rechts) met Rihanna en Kanye West. Deze foto komt uit de serie Paul’s year so far (2015) door MJ Kim, de huisfotograaf van McCartney. Foto MJ Kim

Ooit, op zijn twintigste, wilde Paul McCartney een beetje provoceren in een interview. Wie na zijn dertigste nog steeds meedoet aan ‘dit spel’ is zielig, stelde de Beatle. Tegen NRC zei hij in 2012 bij de release van zijn eerste jazzalbum dat hij ab-so-luut nog niet dacht aan zijn pensioen. „Als Beatles vonden we dertigers gewoon oud. Dat bracht mij toen tot die uitspraak. Nu vind ik dertigers ongelofelijk jong. Wat zal ik zeggen? Het blijft gewoon heel interessant en leuk. Soms is het Beatlemania all over again; dat is geweldig. Daar kán ik toch geen pensioen van nemen? Elke tournee vragen ze me: zal dit je laatste zijn? Maar ik blijf gaan zolang ze me willen. Wat ga ik dan anders doen. Voor de tv zitten? Paardrijden? Nee, dit is een soort drug. Ze zullen me moeten wegdragen.”

Morgen en maandag geeft McCartney twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Hoewel dit een tijdperk is waarin de waardering voor oudere sterren groeit – aankondigingen van concerten of nieuwe muziek van The Rolling Stones, David Bowie en Kate Bush worden juichend ontvangen – kiest het oude pop- en rockestablishment vanaf een zekere leeftijd vooral voor reünietournees waarin hun eens zo geloofwaardige rock-’n-roll uitgemolken wordt. McCartney is echter nog altijd een cuttin’ edge artiest die in de voorhoede speelt. Hoe komt dat?

1 Hij werkt samen met nieuwe, populaire artiesten

In 2014 verbaasde Paul McCartney door de studio in te duiken met de Amerikaanse rapper Kanye West. Het eerste resultaat daarvan hoorden we begin 2015: de kale, via autotune gezongen ballade ‘Only One’. Het was een emotionele ode aan het kind van West, vanuit het perspectief van de overleden moeder van West. Volgens McCartney was het geïnspireerd door de manier waarop hijzelf destijds het liedje ‘Let It Be’ had geschreven. Bij hun kennismaking had hij West de anekdote verteld hoe zijn moeder, die hij al op jonge leeftijd verloor, eens tot hem sprak in een droom. Aan de Britse krant The Sun vertelde hij hoe de samenwerking met Kanye West hem aan het werken en sparren met John Lennon deed denken.

‘FourFiveSeconds’, een voor Rihanna geschreven ballade met gitaar, cello en orgel, werd daarna een hit. Gedrieën traden ze ook op bij de recente Grammy Awards. Daar namen McCartney en zijn muziekkompaan Ringo Starr (73) vorig jaar als laatste twee levende leden van de Beatles een oeuvreprijs in ontvangst.

De zanger is komend jaar ook nog te horen op een album dat wordt opgenomen door Hollywood Vampires, de supergroep van Johnny Depp, Alice Cooper en Joe Perry, gitarist van Aerosmith. En met Lady Gaga schreef hij een liedje voor een nog te verschijnen tekenfilm.

McCartney werkte eerder samen met jonge, populaire artiesten. Begin jaren ‘80 maakte hij drie nummers met Michael Jackson, ‘That Man’, ‘Say Say Say’ en ‘The Girl is Mine’. De eerste twee kwamen op McCartneys album Pipes of Peace, ‘The Girl is Mine’ kwam op het hitalbum Thriller van Michael Jackson.

2 64 concerten in 18 maanden

McCartney krijgt geen genoeg van optredens. Sinds de start van zijn Out There-tournee 18 maanden geleden toert hij onverminderd enthousiast door. Hij gaf met zijn band tot nu toe 64 concerten in 12 verschillende landen.

Tijdens zijn shows brengt hij liedjes die zijn gehele carrière overbruggen, zowel als soloartiest, als lid van Wings en natuurlijk als Beatle. Ook zijn recente album New (2013) komt voorbij. Zijn shows, die hem ook naar Zuid-Korea, Seoul en Japan brachten, zijn nog altijd de moeite waard, als je de juichende recensies mag geloven. Zo gaf de Britse krant The Guardian de dynamische show vijf sterren.

3 Hij probeert steeds weer nieuwe dingen uit

Het is vijftig jaar na de Beatlesklassieker ‘Yesterday’. In 2013 bracht McCartney zijn zestiende studioalbum uit: New. Een breed uitwaaierende plaat met precies wat de titel aangaf: nieuwe liedjes vol experimenten. Hij klinkt er steeds weer anders op, van rock naar glam tot triphop, met een onweerstaanbaar melodieuze titelsong ‘New’. Met opzet werkte hij met maar liefst vier verschillende jonge producers.

Voor zijn eigen plezier rommelt McCartney er thuis in zijn studio graag op los. Op gitaar, keyboards en zijn oude tape-loopmachine. Ook bij de Beatles was hij een aanjager van experiment en een vrije manier van musiceren. McCartney vond het heerlijk als de Beatles losgingen – „off-piste”, zoals hij het noemde in een interview.

4 Hij maakte de soundtrack voor een grote videogame

McCartney is altijd geïnteresseerd geweest in de combinatie van muziek en technologie. Al bij de Beatles experimenteerde hij met tape-loops op ‘Tomorrow Never Knows’ op het album Revolver (1966). Later zijn die weer van invloed geworden op elektronische muziek van bijvoorbeeld The Chemical Brothers.

Vorig jaar baarde hij opzien door de titelsong voor de soundtrack van de sciencefictionvideogame Destiny te maken. Hij nam het epische ‘Hope for the Future’ in de Abbey Road Studios op met een 120-koppig orkest, dat gedirigeerd werd door Giles Martin, de zoon van Beatle-producer George Martin.

Ook opvallend: zijn deelname aan de gratis message-app Line, die vooral in Azië en de Verenigde Staten groot is. Hij heeft zijn eigen ‘soundstickers’ die je kunt meesturen in een berichtje. Daarin zegt een gelukzalig lachende McCartney boodschappen als ‘hello!’, ‘hurry up!’, ‘wonderful!’ of ‘let’s do it!’.

5 Hij heeft nog steeds de energie en de looks

Zijn shows duren, met gemiddeld 38 liedjes – zo’n 13 meer dan de gemiddelde show van Coldplay, U2 of The Stones – ruim drie uur. En wie de modern geklede musicus ontmoet, is onder de indruk van zijn vitaliteit. McCartney blaakt, ondanks zijn drugsexperimenten van toen, ondanks de nooit door hem bevestigde berichten over een geheime hartoperatie, van de energie. Niet alleen ziet de 72-jarige musicus er goed uit, dankzij zijn sport- en voedingsregime en wellicht enkele cosmetische ingrepen – hij mediteert ook en staat in de sportschool nog regelmatig op zijn handen. Tegen The Daily Mirror zei hij gestopt te zijn met blowen, als voorbeeld voor zijn kinderen en kleinkinderen.

6 Hij zet zich in voor het milieu

En wat geef je de rijkste muzikant van Groot-Brittannië (een geschat vermogen van 730 miljoen pond, ruim een miljard euro) als hij twee concerten geeft in Amsterdam? Zijn eigen tulp. De kleur is nog niet bekend maar het ‘groene’ cadeau zal hem aanspreken. De zanger is oprichter van de organisatie Meat Free Monday die pleit voor vleesvrije dagen en een grote betrokkenheid bij het milieu. Voor de goede zaak zingt hij nu mee in Jamie Olivers gloednieuwe voedselcampagne Food Revolution Day die oproept tot gezonder eten op scholen.