Opinie

Vrouwenstudie

De universiteit van Surrey (Verenigd Koninkrijk) had me uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de master forensisch onderzoek. Deze master sluit daar aan op de scheikundeopleiding en je zag dus grote chemische laboratoria met pruttelende potjes en kleine deeltjesversnellers die worden gebruikt om drugs en andere narigheden op te sporen. Heel gaaf.

Ik mocht er een college bijwonen, met elf masterstudenten. Stuk voor stuk vrouwen. Ook de professor en vrijwel alle postdocs en promovendi waren met twee X-chromosomen bedeeld.

Afgelopen week zijn vier vrouwelijke hoogleraren begonnen met een initiatief (Athena’s Angels) dat gelijke kansen mogelijk wil maken voor mannen en vrouwen in de wetenschap. In 2007 bezocht ik diverse universiteiten in Rusland en daar was scheikunde echt een ‘vrouwenstudie’. De perceptie van een ‘vrouwenstudie’ moet dus in de opvoeding liggen. Afgelopen week sprak ik een vrouw die werkt bij een groot industrieel bedrijf en ze zei dat het zo fijn is dat een vrouwelijke collega tot shiftmanager gepromoveerd was – ondanks dat ze zwanger was. Zoiets moet niet opvallend zijn, dat moet normaal zijn. En daarmee kom je meteen uit bij het grote probleem: er is niet één groot probleem.

Ons arbeidsmodel is er niet op ingericht om er een paar jaar tussenuit te gaan voor het opvoeden van een kind. En huishoudelijk speelgoed is qua kleur en marketing op meisjes gericht en jongens hebben stoere legosets. Maar ook onbedoeld behandelen we jongens en meisjes verschillend. Want ik zie leraren jongetjes soms harder pushen dan meisjes. Dan moet Jantje het gewoon nog eens proberen, maar Marietje heeft haar best gedaan. Er zijn tientallen voorbeelden te verzinnen die het idee dat meisjes en bèta niet goed samengaan doet versterken. Dat moeten we aanpakken en je kunt al in je eigen omgeving beginnen met jonge kinderen. Dat zijn namelijk wetenschappers in de dop. De hele dag door: ‘waarom, waarom, waarom’.

Stelt u zich voor: u krijgt er een dochtertje, nichtje of kleinkind bij. Wat is het type speelgoed dat u aan haar wilt geven? Zit daar een microscoop, vergrootglas of proefjesset tussen? Iets met dieren of planten? Als we allemaal een jonge meid een gaaf wetenschappelijk stuk speelgoed geven, dan zal het zich over twintig jaar uitbetalen. Albert Einstein is natuurkundige geworden omdat hij als vijfjarige jongen een kompas kreeg.