Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vrouwen ejaculeren ook

Ja, ook vrouwen kunnen spuitend klaarkomen, maar het is een hoop gezeik. Letterlijk. De forse hoeveelheid vloeistof die sommige vrouwen tijdens een orgasme ejaculeren is vooral urine, eventueel met wat vocht erbij uit de vrouwelijke prostaat (ook wel para-urethrale klieren of klieren van Skene). Tot die conclusie kwam een wetenschappelijk overzichtsartikel uit 2013 en het werd bevestigd in een onderzoek bij zeven spuitend klaarkomende vrouwen dat eerder dit jaar werd gepubliceerd (beide in The Journal of Sexual Medicine).

De vrouwelijke prostaat is een orgaantje dat vlakbij de uitgang van de urinebuis uitkomt en waarvan de functie onduidelijk is. Hoe dan ook: het kan niet de paar honderd milliliter vocht produceren die sommige vrouwen per orgasme weten te lozen, hooguit een paar milliliter.

Ongetwijfeld zijn er ook vrouwen die tijdens de seks per ongeluk urine laten lopen. Maar dat dat echt iets anders is, blijkt duidelijk uit het onderzoek van eerder dit jaar. Daarin nodigden Franse onderzoekers zeven vrouwen uit (19-52 jaar) die regelmatig ‘minstens de hoeveelheid van een glas water’ ejaculeerden en die nooit ongewild urineverlies zeiden te hebben. De vrouwen moesten eerst hun blaas leegplassen; dat werd met echografie gecontroleerd. Daarna moesten ze zichzelf seksueel stimuleren of dat door hun partner laten doen. Uit een tweede, tussentijdse echo bleek dat de blaas zich dan weer vulde. Vervolgens moesten de vrouwen doorgaan met de solo- of duoseks tot ze ejaculeerden. De blaas bleek daarna weer leeg. En de samenstelling van het spuitvocht leek (qua ureum, urinezuur en creatinine) op die van urine, met hooguit een beetje prostaatvocht.

Hoeveel vrouwen spuitend klaarkomen is volstrekt onduidelijk. Uit vragenlijstonderzoek kwamen percentages van 10 tot 54 procent, maar misschien deden daaraan vooral vrouwen mee die er ervaring mee hadden. Het overzichtsartikel uit 2013 noemt het ‘zeldzaam’.