Voor Den Haag ben ik een witte raaf uit lobbywereld

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Jacco Vonhof

Is Eigenaar schoonmaakbedrijf Novon, Zwolle

Leeftijd 45 jaar

Wanneer Woensdag 27 mei

Foto David van Dam

U zat met VVD’er Anne Mulder in het besloten Ledenrestaurant. Achterkamertjesoverleg?

„Nee hoor. Ik trof Anne na afloop van een hoorzitting van de commissie Sociale Zaken. We zijn schoolvrienden van het Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Was leuk om weer eens bij te praten.

U bent ondernemer. Bent u VVD’er?

„Ja, we zijn van dezelfde politieke kleur. Ik adviseer zo nu en dan de VVD-partijcommissie Sociale Zaken. Maar het is toevallig dat mijn oud-klasgenoot die portefeuille heeft.”

Wat bracht u bij die hoorzitting?

„Dat ging over de toekomst van de cao. Is die hoogmis van de polder voorbij? En zo ja, wat komt ervoor in de plaats? Als ondernemer in de schoonmaaksector was ik jarenlang onderhandelaar bij cao’s. Maar ik zat er ook als voorzitter van de regionale afdeling VNO-NCW Midden, waarmee ik wat meer bedrijven vertegenwoordigde.”

Wat was uw oproep?

„Het paritaire overleg, het polderen, moet absoluut doorgaan, maar wel op de hoofdlijnen: op loon en pensioen. Op details zouden bedrijven of regio’s veel meer vrijheid moeten hebben, bijvoorbeeld over extra vrije dagen of onkostenvergoeding. Een cao beslaat nu al gauw honderd pagina’s. Dat mag wel een onsje minder.”

En, hebt u de Kamer kunnen overtuigen?

„Iedereen, zo was m’n indruk, ziet wel dat het anders moet, maar dat de cao als middel en de algemeen verbindendverklaring ervan nog wel heel nuttig zijn om concurrentiestrijd op arbeidsvoorwaarden te voorkomen. Dat zou voor mijn sector een heel slecht scenario zijn – dan stort het bruto uurloon met zeker 20 procent in.

„Ik richtte mijn verhaal vooral tot de rechterflank van de Kamer. Die is namelijk veel kritischer tegenover cao’s dan ik als ondernemer. Tegen hen zei ik – en ik herhaalde het nog bij het broodje met Anne: bezint eer ge begint. Gooi de cao nog niet weg voor we iets anders hebben gevonden.”

Ziet de politiek u niet als rechtse lobbyist?

„Alle vijf regiovoorzitters van VNO-NCW zijn geen professioneel lobbyist. We zijn zelf ondernemer, staan met de poten in de klei. In Den Haag ben je dan al snel een witte raaf uit dat wereldje. De meeste lobbyisten worden voor hun standpunten immers betaald. Ik schenk mijn vaste vergoeding van 5.000 euro per jaar aan het goede doel.”

U bent dus eerder bondgenoot van links?

„Ja, met hen ben ik het op cao-vlak vaak eens.”

Zo wordt u nooit gevraagd voor de programmacommissie of andere functies bij uw eigen partij.

„Zou het? Ook de VVD heeft een sociale paragraaf. Ik denk dat Anne me nog wel eens zal bellen hoor.”