Verstappen kwalificeert zich als twaalfde, maar start als laatste

Verstappen tijdens de vrije training van gisteravond in Canada.
Verstappen tijdens de vrije training van gisteravond in Canada. Foto EPA / Andre Pichette

Max Verstappen heeft vanavond de twaalfde tijd neergezet tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada. Toch moet de Nederlander morgen als laatste van start. Wereldkampioen en leider in de strijd om het WK Lewis Hamilton start van pole position. Verstappen heeft namelijk een nieuwe motor in zijn auto laten zetten. Omdat dit de vijfde van het seizoen is, wordt hij tien plaatsen teruggezet.

Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Max will use his 5th engine today and will get a 10 place grid penalty on top of his 5 place grid penalty of the race incident in Monaco.

Naast een straf voor de nieuwe motor had Verstappen ook nog een berisping van twee weken geleden openstaan. De 17-jarige coureur botste toen op de achterwielen van Romain Grosjean, waarna zijn voorwielen afbraken en hij een bandenmuur inreed. Die manoeuvre leverde hem vijf strafplekken op.

Om de laatste startplek nog te ontlopen, moest Verstappen dus iets doen wat hem nog niet eerder lukte. Want alleen als hij top vier kwalificeerde, hoefde hij niet achteraan het startveld aan te sluiten. Tot dusver was zijn beste prestatie in de kwalificatie de zesde plaats, bij de Grand Prix van Spanje.

Voortdurende motorproblemen

Verstappen kampt eigenlijk al het gehele seizoen met motorproblemen. Hij viel meerdere keren tijdens een race uit terwijl hij op koers lag om punten te behalen. Door die problemen rijdt de Nederlander nu met zijn vierde en laatste motor. Elke extra motorwissel daarna levert tien plaatsen straf op.

Toch is de keuze om van motor te wisselen een logische: Renault heeft namelijk verschillende verbeteringen in het blok aangebracht, waardoor de problemen van eerder dit seizoen definitief voorbij zouden moeten zijn. Door nu beide straffen in één keer te incasseren, kan Verstappen bij de volgende Grand Prix met een schone lei van start.

Gezien zijn twaalfde plek in een veld van twintig wagens kan Verstappen niet zijn volledige straf ‘uitzitten’. Dat kost hem volgens het reglement na de race een tijdstraf van tien seconden.

In Montreal is het goed inhalen

Bovendien is de laatste startplek in Canada minder nadelig dan in bijvoorbeeld Monaco. Op het semi-stratencircuit Circuit Gilles Villeneuve in Montreal is namelijk meer dan voldoende gelegenheid om in te halen. Vooral de bochten vlak voor en na de finishlijn lenen zich daar erg goed voor.

Lewis Hamilton hoopt morgen zo min mogelijk mensen in te hoeven halen. Hij start voor de zesde keer dit jaar vanaf de eerste plek. Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg reed de tweede tijd. Verstappens collega bij Toro Rosso Carlos Sainz reed de elfde tijd.