Van Woerkom: ik ben pijnlijk beschadigd

Oud ANWB-baas Guido van Woerkom voelt zich “pijnlijk beschadigd” door de “onprofessionele” procedure bij zijn voordracht tot Nationale ombudsman een jaar geleden. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Foto ANP / Inge van Mill

Oud ANWB-baas Guido van Woerkom voelt zich “pijnlijk beschadigd” door de “onprofessionele” procedure bij zijn voordracht tot Nationale ombudsman een jaar geleden. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Van Woerkom werd door een selectiecommissie van zes Tweede Kamerleden voorgedragen voor de vacature van ombudsman. Kort daarna kwam hij in de problemen door een omstreden uitspraak van hem uit 2010 over Marokkaanse taxichauffeurs, die plots opdook. Tot zijn teleurstelling stond hij er vanaf dat moment alleen voor. “De wet van het vallende mes gold: niemand vangt het.”

Ophef na vertrekregeling van 3 ton

Desondanks werd Van Woerkom door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer gekozen. Tot kort daarna opnieuw ophef ontstond. Dit keer over zijn vertrekregeling van ruim 3 ton bij de ANWB. “Onbegrijpelijk”, zei FNV-voorzitter Ton Heerts. Hij eiste publiekelijk dat Van Woerkom van het geld zou afzien. Dit tot grote ergernis van de ANWB’er. “Ik heb later tegen Ton gezegd: ik heb zo vaak afspraken met de FNV gemaakt waar dit soort constructies onderdeel van uitmaakten. Toen zei Heerts: ‘Ik moet dit zeggen voor mijn achterban’.” Heerts zegt desgevraagd dat hij dat “vast óók heeft gezegd”. “Maar mijn punt was: hij ging van baan naar baan én stapte over naar de publieke sector. Als ombudsman nota bene!”

Nog geen gesprek met Kamervoorzitter

Van Woerkom was zo verbijsterd over de “onprofessionaliteit” van de selectieprocedure dat hij Kamervoorzitter Van Miltenburg maanden geleden aanbood om terug te blikken. “Ik denk dat er iets te leren is van alles wat er fout is gegaan.” Het bleef zonder resultaat: “Laat ik het zo zeggen: het gesprek heeft nog niet plaatsgevonden…”

Lees vandaag in NRC Weekend: het volledige interview met Van Woerkom: Niemand vangt een vallend mes (€)