Tsipras: voorstellen van Brussel zijn ‘absurd’

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een toespraak voor het Griekse parlement gezegd dat hij niet kan ingaan op het ‘absurde’ voorstel van de schuldeisers en dat hij hoopte dat het voorstel wordt teruggenomen, meldt persbureau Reuters. Tsipras noemde de voorstellen „niet realistisch”.

Tsipras kreeg deze week een voorstel vol compromissen door de schuldeisers gepresenteerd, met onder andere privatiseringen en pensioenhervormingen. Zoals: het schrappen van pensioenvoordelen en een verhoging van de belasting op elektriciteit.

Hij zei dat het voorstel dat Athene eerder deed de „enige realistische basis was” voor een deal. Verder zei hij dat Europa niet begreep dat het onmogelijk was om nóg meer bezuinigingen door te voeren. „De Griekse regering kan niet instemmen met absurde voorstellen.”

Wel zei Tsipras dat hij er zeker van was dat een akkoord dichterbij is dan ooit, omdat in het Griekse voorstel rekening gehouden is met de eisen van schuldeisers. Die voorstellen werden eerder deze week in Brussel gedaan in gesprekken met Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, en de Europese president Jean-Claude Juncker.

De Griekse premier sprak het parlement toe mede om de groeiende onrust binnen zijn eigen politieke partij te bezweren. Steeds meer partijgenoten keren zich tegen de voorstellen die in de onderhandelingen met de schuldeisers zijn gedaan. Griekenland stelde vrijdag de afbetaling van 300 miljoen dollar aan het IMF uit.

Uit een opiniepeiling bleek vrijdag dat bijna de helft van de Grieken wil dat het akkoord met de schuldeisers gesloten wordt. Zo’n 35 procent wil dat het voorstel wordt afgewezen.

Door in te stemmen met de plannen, zou Tsipras de afspraak om bezuinigingen te stoppen, schenden. Tsipras wil een combinatie van bezuinigingen en schuldenverlichting.