Topje van de ijsberg

Mannen hebben een penis, vrouwen een…vagina? Nee! Een clitoris. De hele penis is te vergelijken met de hele clitoris. Maar weinigen weten dat de clitoris veel groter is dan het ‘topje van de ijsberg’ dat van de buitenkant te zien is. Veel misverstanden in bed komen volgens seksuoloog Ellen Laan voort uit het feit dat bij de clitoris alleen aan dat zichtbare topje gedacht wordt. „Zo stond het tot voor kort afgebeeld bij het Nederlandse Wikipedia-lemma, en zo wordt het op basisscholen uitgelegd.” Terwijl dat topje eigenlijk niet meer is dan de eikel. Van binnen zit een zwellichaam dat in opgewonden staat net zo groot kan worden als een penis in erectie. Ellen Laan: „Misschien moet er voor het stukje clitoris tussen de schaamlippen een woord worden bedacht, clitoristopje of vrouweneikel.” Dat zou veel misverstanden in bed kunnen voorkomen. Voor mannen is het logisch: penetreren doe je pas als de penis stijf is. Voor vrouwen geldt hetzelfde: pas als de clitoris er klaar voor is, is gemeenschap echt fijn.