SVB voelt zich soms genoodzaakt dubieuze zorgclubs te betalen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS donderdag na afloop van het Kamerdebat over de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget.
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS donderdag na afloop van het Kamerdebat over de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget. Foto ANP / Bart Maat

De Sociale Verzekeringsbank voelt zich soms gedwongen tienduizenden euro’s te betalen aan zorginstellingen waarvan zij op voorhand vermoedt dat de uitkering onterecht is. Dat is een direct gevolg van het noodregime dat bij de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is afgekondigd.

De controles vooraf, die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zou uitvoeren, zijn eerder dit jaar op last van staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) opgeschort. Dat deed hij omdat er grote problemen zijn ontstaan met de uitbetaling van pgb’s. Circa 70.000 budgetten werden tot dusver ongecontroleerd uitgekeerd. Van Rijn overleefde deze week een motie van wantrouwen in de Kamer over de ‘pgb-chaos’.

Onduidelijk wie misbruik zorggeld controleert

De nieuwe manier van uitkeren van pgb’s is juist bedacht om fraude en misbruik in te dammen. Maar het blijkt onduidelijk wie op misbruik van het zorggeld controleert nadat de betalingen begonnen zijn.

De SVB mag alleen fraudesignalen afgeven. Gemeenten en zorgverzekeraars zouden op hun beurt zelf moeten onderzoeken of er misstanden zijn en betaling eventueel stoppen, maar daarvoor hebben ze nog maar zelden een regeling.

Pijnlijke situaties

De onduidelijkheid over de fraudeaanpak leidt tot pijnlijke situaties. De gemeente Tiel stemde onlangs in met het uitkeren van bijna een ton aan persoonsgebonden budgetten aan een zorginstelling voor de opvang van probleemjongeren, ondanks “signalen” van de SVB over misstanden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg schreef een vernietigend rapport over de instelling. De zorgclub, blijkt uit onderzoek van NRC, claimt ten onrechte met een keur aan grote en bekende zorginstellingen samen te werken.

Gemeente Tiel greep nauwelijks in

De gemeente Tiel greep nauwelijks in na het alarm van de SVB. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er niemand is aangewezen om in te grijpen als er fraudesignalen binnenkomen.

“We zijn de fraudeaanpak en de toezichthoudende rol op het gebied van zorg aan het vormgeven. De uitvoering van een aantal zorgtaken is nieuw voor de gemeente.”