Stouteriken

Een penis lijkt op een naaktslak en een vagina op een krop sla. Borsten kunnen bolletjes ijs in een hoorntje zijn en billen schijnen als de maan. De Franse illustrator Marion Fayolle maakte een serie van zestig coquins (‘stouteriken’): illustraties van vrouwen en mannen die vrolijke dingen doen met hun geslachtsdelen. Twee mannen zwaaien met hun penisspringtouw om twee vrouwen te laten springen; een vrouw houdt een steigerend penispaard in bedwang; en een man probeert een golfballetje in een vaginahole te slaan.

„Voor veel volwassenen rust er een taboe op seks”, zegt Fayolle. „Ze vinden het een genant onderwerp of maken het heel zwaar. Met deze illustraties wil ik op een nieuwe manier naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen kijken: licht, poëtisch en met humor. Je kunt ook met een glimlach over seks praten.”

Lange tijd droeg Fayolle een schetsboekje bij zich waarin ze haar invallen noteerde. „Ik legde lijstjes aan. Waar kan een penis allemaal op lijken? Ik noteerde van alles. Een kaars. Een olifantenslurf. Een pijp. Een fluit. Hetzelfde deed ik met borsten, billen en vagina’s. Soms vulden ideeën elkaar opeens aan. Dan had ik het gevoel dat ik een raadseltje had opgelost. Ik had bijvoorbeeld genoteerd: een penisraket. En verderop maanbillen. Ik hoefde ze alleen nog maar bij elkaar te zetten.” Ze tekende een liggende man, leunend op zijn ellebogen, zijn raketpenis staat overeind. Voor hem staat een vrouw met de rug naar hem toe, een silhouet in het donker. Alleen haar billen zijn verlicht: een volle maan. De tekening doet denken aan de uitspraak van de Amerikaanse schrijver van zelfhulpboeken, Norman Vincent Peale, die ook een fijne metafoor voor seks kan zijn: „Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.

Monique Snoeijen