Soms lunch ik in Rome en ga ik ’s avonds weer naar huis

Rob Jansen

(59) is manager van onder meer topvoetballers Daley Blind en Dirk Kuyt en president van de European Football Agents Associations.

Wat vindt u minder leuk aan je werk?

„Het is een wat hypocriete, soms zelfs leugenachtige wereld. Iedereen heeft eigen belangen en is egocentrisch in zijn functioneren. Ik betrap mij daar zelf ook bij tijd en wijle op. Iedereen denkt altijd dat hij zelf gelijk heeft.”

Hoe laat staat u op?

„Rond zeven uur. Ik heb een dochter van vier en die brengen we om beurten naar school. En ik ga ’s ochtends vaak even sporten, bijvoorbeeld fitnessen of hardlopen. Ik ben gek op sport. Maar helaas schiet het er nog weleens bij in.”

Bent u ook ’s avonds nog aan het werk?

„Ja, het gaat gewoon door. ’s Nachts staat mijn telefoon ook aan. Het is echt een belsector. Mailen doe ik niet zo veel. Dat doen de mensen op kantoor voor me. Ik werk met een team van ongeveer twaalf medewerkers. Ik houd de mail wel in de gaten, maar ik ben meer van het face-to-face of bellen. Je zou het ouderwets kunnen noemen.”

Hoe vaak bent u in het buitenland?

„Ongeveer vijf of zes dagen per maand. Ik heb dan afspraken met spelers, coaches of clubs. Vliegen voelt voor mij hetzelfde als naar je werk gaan met het openbaar vervoer. Het is hetzelfde ritme. Reizen is inherent aan mijn vak. Af en toe ben ik dus aan het lunchen in Rome. En dan ga ik ’s avonds rond acht uur weer naar huis. Slapen in hotels probeer ik zo min mogelijk te doen. Die tijd heb ik wel gehad.”

Naar welke landen gaat u de komende weken?

„Op voorhand weet je dat natuurlijk nooit. Maar in ieder geval wel naar vrijwel elk Europees voetballand. En waarschijnlijk ook nog wel een keer naar Amerika.”

Van welke club bent u zelf fan?

“Ik ben een Hagenees dus mijn hart ligt bij ADO, mijn vader was er speler. Maar ik heb ook warme gevoelens bij andere clubs.”

En wat verdient u ongeveer?

„Een agent krijgt bij een transfer drie procent van het basis-jaarsalaris van spelers. Dus als je veel goede spelers verkoopt, verdien je meer. Maar veel agenten zullen niet zoveel verdienen, hoor. Er is maar een kleine groep die er een kantoor met personeel van kan betalen. Daar hoor ik wel bij, ja.”