Seks in de ruimte

Uiteraard is seks in de ruimte mogelijk. Mensen doen het wel vaker in bizarre standjes, of tijdens parachutesprongen. Wel kan de gewichtloosheid voor complicaties zorgen bij een zwevende vrijpartij: door de derde wet van Newton (actie is reactie) kan de eerste heupstoot heel goed ook meteen de laatste zijn, waarna de gelieven uit elkaar spoeden. Maar een beetje ervaren ruimtekoppel ondervangt dat door elkaar goed vast te houden.

En áls je dan eenmaal een goede zweefstand hebt ingenomen, biedt de mechanica van de gewichtloosheid juist alleen maar voordelen: hoe hard er ook gestoten, gekronkeld en gedraaid wordt, het zwaartepunt van de vrijpartij blijft netjes op één plek. Ook heb je geen last van harde richels of zwaar neerdrukkende lijven.

Maar als het kán, hebben astronauten – doorgaans gezonde, prestatiegerichte en primeurbeluste types – het dan ook ooit echt gedaan in de ruimte? Ruimtevaarders zijn niet bepaald loslippig over dit onderwerp. In 1992 maakte het pasgetrouwde stel Mark Lee en Jan Davis deel uit van de bemanning van de Space Shuttle. Ze hadden hun huwelijk geheim gehouden tot vlak voor de lancering, maar na de vlucht verbood NASA getrouwde bemanningsleden. Over seksuele ruimteavonturen hebben de twee nooit iets losgelaten.