Rechtbank Egypte: Hamas is toch geen terroristische organisatie

De Palestijnse beweging Hamas is toch geen terroristische beweging, zo heeft een Egyptische rechter geoordeeld.
De Palestijnse beweging Hamas is toch geen terroristische beweging, zo heeft een Egyptische rechter geoordeeld. Foto ANP/EPA/MOHAMMED SABER

Een Egyptische rechter heeft in hoger beroep bepaald dat de Palestijnse beweging Hamas geen terroristische organisatie is. Daarmee is een eerdere rechterlijke uitspraak verworpen. Het oordeel leidde ertoe dat Egypte niet meer mocht bemiddelen tussen Israël en Hamas.

Dat meldt AP vanochtend. Egypte faciliteerde indirecte besprekingen tussen Israël en Hamas. Zo werd in Kairo vorig jaar een staakt-het-vuren overeengekomen om de Gaza-oorlog te beëindigen. Door het oordeel van een rechter dat Hamas een terroristische organisatie was, besloot de Palestijnse beweging Egypte niet langer in te zetten als bemiddelaar.

Aanvallen in Sinaï

Hamas is opgericht in 1987 en komt voort uit de Egyptische Moslimbroederschap, door Egypte in 2013 betiteld als ‘terroristische organisatie’. In dat jaar werd toenmalig president Morsi - een lid van de broederschap - afgezet. Een lagere rechter oordeelde begin dit jaar dat de gewapende tak van Hamas betrokken was bij aanvallen op burgers, militairen en politieagenten in de Sinaï. Daarom was de beweging een terroristische organisatie, aldus de rechter. Hamas ontkent iedere betrokkenheid bij die aanvallen.

Daarnaast speelt de problematiek rondom tunnels die de door Hamas gedomineerde Gazastrook met Egypte verbinden. Volgens Hamas worden die gebruikt om essentiële goederen, zoals voedsel en medicijnen, in het gebied te krijgen, maar het vermoeden bestaat dat er ook wapens worden gesmokkeld. De Egyptische regering treedt steeds harder op tegen die tunnels en creëert nu een bufferzone met de Gazastrook. Dat heeft geleid tot meer spanningen tussen Hamas en Egypte. Om de bufferzone te creëren, sloopte het Egyptische leger veel huizen aan de grens met Gaza.

De Egyptische staat ging eind februari in beroep tegen het besluit, een stap die werd verwelkomd door Hamas. Een woordvoerder van de beweging verwelkomt de beslissing van vandaag en zegt dat de stap “positieve gevolgen zal hebben voor de relatie tussen Egypte en Hamas”.