Penetratie is niet heilig 19

Slechts dertig procent van de vrouwen krijgt een orgasme tijdens de coïtus. Wie denkt dat penetratie voor vrouwen het lekkerste is dat je haar in bed kunt geven, vergist zich. Seksuoloog Ellen Laan: „De vagina is niet zo gevoelig. Gelukkig maar, want dat is ook het baringskanaal.” Als je als vrouw al een orgasme bereikt tijdens de coïtus – volgens klassieke studies zoals die van de Amerikaanse seksuoloog Shere Hite lukt dat niet meer dan 30 procent van de vrouwen – wordt daarbij ook de clitoris gestimuleerd. „Dat lukt meestal niet zonder handen, tenzij je inwendige clitoris al gezwollen is. Als meer mensen zouden weten dat je eerst flink opgewonden moet zijn om klaar te kunnen komen tijdens de penetratie, zou het percentage coïtale orgasmen verdubbeld kunnen worden.”