Stilleggen Schoonebeek is nieuwe tegenvaller NAM

De NAM heeft de olieproductie in Schoonebeek vrijdag voor onbepaalde tijd stilgelegd. Bij inspecties van de ondergrondse pijpleiding waarmee afvalwater van Drenthe naar Twente wordt getransporteerd, is vastgesteld dat de pijp op meerdere plekken is aangetast. Het blijkt om dezelfde bacteriële corrosie te gaan die in april een lekkage veroorzaakte in Holtheme. De winning op de grootste Nederlandse olieproductielocatie lag sindsdien (deels) al stil vanwege inspecties. De NAM dacht tot vrijdag dat de productie over enkele weken hervat kon worden. De NAM overlegt met het Staatstoezicht op de Mijnen over hoe het nu verder moet.

Het stilleggen van de olieproductie is een nieuwe tegenvaller voor de NAM. De joint venture van Shell en ExxonMobil moest de kosten dit jaar met een kwart terugschroeven, zo is afgesproken met de aandeelhouders. Daarvoor noemt de NAM twee redenen: de lage gasprijs en de Groningse gaswinning die minister Kamp (Economische Zaken, VVD) in verband met de aardbevingen heeft beperkt. Of er ook ontslagen vallen is nog onduidelijk. Dit eerste half jaar mag de NAM maximaal 16,5 miljard kuub Gronings gas winnen. Voor 1 juli besluit de ministerraad over de rest van het jaar.