Nederlandse vrouwen voor het eerst op WK: een kleine kijkwijzer nu het begint

De Nederlandse vrouwen deze week tijdens een training in het Canadese Edmonton.
De Nederlandse vrouwen deze week tijdens een training in het Canadese Edmonton. Foto ANP

Het slechte nieuws maar eerst: je moet toegewijd opblijver zijn als je ook maar iets wilt meekrijgen van de wedstrijden op het WK voetbal voor vrouwen in Canada, dat vandaag begint. Het goede nieuws: voor het eerst ooit doen de Nederlandse vrouwen mee. We hebben een korte kijkwijzer gemaakt met daarin de belangrijkste dingen die je moet weten.

Eerst even dit

Het WK voor vrouwen wordt pas sinds 1991 gehouden. Toen was China het gastland, en wonnen de Verenigde Staten door in de finale Noorwegen te verslaan met 2-1. Inmiddels zijn er zes WK’s gespeeld, net als bij de mannen elke vier jaar een. Het WK voor vrouwen is wel kleiner dan dat bij de mannen: de afgelopen toernooien deden er zestien landen mee tegenover de 32 bij de mannen. Maar: dit jaar zijn het er voor het eerst 24.

In totaal spelen de vrouwen in zes stadions in Canada. De openingswedstrijd(en) zijn vandaag in Edmonton, de finale wordt op 5 juli gespeeld in het olympisch stadion van Vancouver.

Japan is de huidig wereldkampioen. In 2011, toen het WK in Duitsland werd gehouden, versloegen de Japanse vrouwen verrassend de Verenigde Staten.

Beelden van de finale van toen:

Hoe plaatste Nederland zich eigenlijk?

Nederland, slechts twee keer eerder deelnemer aan een groot voetbaltoernooi (twee EK’s, beste prestatie: halve finale in 2009), werd in de kwalificatiepoule voor het WK nipt tweede achter Noorwegen. Die plaats betekende dat de vrouwen zich via play-offs voor het WK moesten zien te plaatsen.

In de eerste ronde werd eerst afgerekend met Schotland. Eerst wonnen de Nederlandse vrouwen thuis met 2-1, later in Schotland met 2-0. Italië was de laatste horde op weg naar Canada. De heenwedstrijd, thuis, eindigde in 1-1, waarna Oranje in Verona vervolgens met 2-1 won en zich zo voor het eerst plaatste voor het WK.

Voor Nederland heeft de uitbreiding naar 24 deelnemers positief uitgepakt: in 2011 plaatsten nog maar vier Europese landen zich voor het WK, inmiddels mogen er acht meedoen.

Hoogtepunten uit de wedstrijd Italië - Nederland (1-2):

Wanneer speelt Nederland, en tegen wie?

Nederland (nummer 12 van de wereldranglijst) komt uit in poule A, met daarin gastland Canada (8), China (16) en Nieuw-Zeeland (17). Zoals gezegd, de poulewedstrijden vinden veelal in het holst van onze nacht plaats.

Zondag 7 juni, 03.00 uur, Edmonton: Nieuw-Zeeland - Nederland
Vrijdag 12 juni, 00.00 uur, Edmonton: China - Nederland
Dinsdag 16 juni, 01.30 uur, Montreal: Nederland - Canada

De beste twee van elke poule gaan door, net als de vier beste nummers drie.

Waar kan ik het kijken?

De NOS zendt de groepswedstrijden van het Nederlands elftal uit op NPO 3. Frank Snoeks doet het commentaar bij de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, Daphne Koster, oud-speelster van Oranje, verzorgt de wedstrijdanalyse.

Maakt Oranje kans?

Zeker in de poulefase. Omdat de vier ploegen bijna allemaal kans maken om door te stromen, hebben Canadese media Groep A al omgedoopt tot de ‘Group of hold your breath’. Bondscoach Roger Reijners zei hier woensdag over: “Als je kijkt naar de FIFA-ranking van alle landen, zit het heel dicht bij elkaar. Wij kunnen van iedereen winnen.” Maar ook van iedereen verliezen. Canada staat 8e op de wereldranglijst, Nederland 12e, China 16e en daarna volgt Nieuw-Zeeland op plek 17. Dat laatste land is dus de zogenoemde outsider, maar vergis je niet: de speelsters van Nieuw-Zeeland wonnen al hun kwalificatieduels voor het WK. Met 16-0 van Tonga, 11-0 van de Cookeilanden enn 3-0 van Papoea-Nieuw-Guinea.

Voor bondscoach Reijners zou de wereldtitel uiteraard de hoofdprijs zijn, maar hij heeft zich vooral ten doel gesteld dat hij zich met Oranje wilt plaatsen voor de Olympische Spelen van 2016. In dat geval moet zijn ploeg bij de drie beste Europese landen eindigen op het WK. Hoe ver zijn ploeg daarvoor moet komen, wordt pas later duidelijk.

Foto ANP / Vincent Jannink

Vivianne Miedema (links) na het scoren van een goal tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië eind vorig jaar. Foto ANP / Vincent Jannink

Op wie moeten kijkers letten bij Oranje?

Spits Vivianne Miedema kan wel eens de smaakmaker van het Nederlands team worden. Sterker: misschien wel van het toernooi. Ze staat bekend als doelpuntenmachine. Zoals Roy Makaay dat bij de mannen van Bayern München was, is zij dat bij de vrouwenafdeling van de Duitse topclub. Daar werd ze kampioen, terwijl ze ondertussen ook bleef scoren voor Oranje: 19 doelpunten in 23 interlands. Precies zo’n speelster had het nationale team nodig. Want de statistieken op het EK van 2013 logen er niet om. Toen maakte Oranje welgeteld 0 doelpunten.

Haar leeftijd? 18 jaar. En ja, nu al een van de belangrijkste schakels van het team. Fox Sports noemde haar zelfs de Messi van het vrouwenvoetbal. Tot haar eigen ergernis. Ze kan de vergelijking niet meer horen, want ze lijkt naar eigen zeggen totaal niet op de ster van FC Barcelona. Terwijl hij buiten het veld amper van zich doet spreken, staat zij glimlachend elk medium te woord. Van alle dagbladen tot RTL Late Night en de Tros TV Show van Ivo Niehe. Ze bedoelt maar.

Kleine slag om de arm: gisteren slofte Miedema na een kwartier van de laatste training af. Ze schijnt last van hoofdpijn te hebben en oogde bepaald niet fit. Eerder versuft. Bondscoach Reijners maakt zich geen zorgen, maar er zijn prettigere voorbereidingen denkbaar.