‘Moskou werkt mee aan onderzoek naar MH17’

Ministers Koenders kreeg volgens eigen zeggen van Moskou de ‘herbevestiging’ dat het volledig meewerkt aan het onderzoek naar MH17-ramp.

Minister Koenders (links) met Russische collega Lavrov, in Moskou.
Minister Koenders (links) met Russische collega Lavrov, in Moskou. Foto Buitenlandse Zaken

Rusland zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 en geen amnestie verlenen aan de daders. Die „herbevestiging” heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders naar eigen zeggen gekregen van zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Koenders vloog gisteren naar Moskou voor overleg over onder meer MH17. Hij sprak vrijdag van „stevige en intensieve gesprekken”.

De rol van Rusland in het MH17-onderzoek ligt zeer gevoelig. Kort na de ramp presenteerde het Russische ministerie van Defensie materiaal dat er op zou duiden dat de Oekraïense strijdkrachten verantwoordelijk zouden zijn voor het neerschieten van de Boeing 777 van Malaysian Airlines. Afgelopen maanden zijn er echter steeds meer aanwijzingen dat MH17 is neergehaald met een Boek-raket uit Rusland. Daardoor lijkt het steeds waarschijnlijker dat Russische staatsburgers worden vervolgd.

Afgelopen maanden liet Lavrov zich verschillende malen kritisch uitgelaten over het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Nederlandse OM. Volgens Koenders is lang gepraat over de manier waarop het onderzoek verloopt. De uitkomst, zei Koenders, is dat Lavrov bevestigde volledig te willen meewerken aan resolutie 2166 van de Veiligheidsraad. De resolutie roept staten op „alle gevraagde hulp” te verlenen bij het onderzoek, en eist dat alle landen meewerken bij het voor de rechter brengen van de schuldigen. Volgens Koenders was het „van belang” dat Lavrov nog eens zijn steun uitsprak. „We zullen in het vervolg kijken of die herbevestiging inderdaad betekent wat we willen.”

Tegenover Lavrov sprak Koenders „zorgen” uit over het geweld in Oekraïne. Hij benadrukte dat „op geen enkele manier” sprake kan zijn van intrekking van sancties als de vredesakkoorden van Minsk II niet volledig worden uitgevoerd. Koenders protesteerde nogmaals tegen het inreisverbod voor drie Nederlandse parlementariërs.