Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Snijd eens een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Laat Rusland en Qatar gewoon hun WK’s organiseren

Dat Rusland en Qatar ieder een WK voetbal mogen organiseren, heeft natuurlijk alles te maken met hun corrupte aard – daar hoeven we het niet meer over te hebben. Maar om de WK’s nou af te pakken nu de wereldvoetbalbond FIFA door de FBI wordt onderzocht, dat gaat te ver. De gevolgen zullen niet te overzien zijn: Poetin zal zich zo gekrenkt voelen dat hij verder zal radicaliseren. Oliestaat Qatar zal ons terugpakken met sancties, en de westerse wereld zal lijnrecht tegenover de Arabische wereld komen te staan. Is het dat ons nou waard? Als we de WK’s elders organiseren, krijgt Rinus Michels alsnog gelijk – dan wordt voetbal écht oorlog.

Stelling: Hou de UEFA weg van de voetbalmacht

Het vertrek van Sepp Blatter, en de rokende puinhopen binnen FIFA die hij dankzij zijn destructieve graaibeleid achterlaat, zijn voor de Europese voetbalbond UEFA als een rode vlag op een stier. Nu zul je de ‘grote voetballanden’ als hazen richting een onbewaakte worteltjestaart zien rennen om het vacuüm op te vullen met mannen in pakken. Maar als er nou iets is wat de FIFA wél voor elkaar heeft gekregen de afgelopen jaren, is het dat voetbal meer is geworden dan een Europese denksport. En als Europa iets moet afleren, is het kolonialisme. De toekomst van de sport ligt in Azië en Afrika, niet in Europa.

Stelling: Een krakende vluchteling: hét bewijs van integratie

Een groepje vluchtelingen heeft zijn intrek genomen in een oud stadsdeelkantoor in Amsterdam. De groep zwerft al ruim 2,5 jaar rond. Hoog tijd om die mensen eens een paspoort te verstrekken. Als je je als asielzoeker het oer-Hollandse gebruik van kraken hebt eigengemaakt, hoor je hier thuis.

Stelling: Ook mannen moeten met blote benen kunnen werken

Gisteren maakten we slechts de derde kortebroekendag in weken mee. En dat terwijl het juni is; we hebben gewoon recht op mooi weer, en dus een lekkere korte broek voor alle seksen. Behalve als je baan je lief is. Want in het Nederlandse bedrijfsleven is de norm dat vrouwen het mogen, maar mannen niet. Bang voor een beetje beenhaar? Middeleeuwse seksediscriminatie is het.

Stelling: Martin Bosma had geen concessies moeten doen voor de titel van zijn meeslepende boek

Onlangs verscheen, na heel lang wachten (de oorspronkelijke uitgever Prometheus had zich teruggetrokken), Minderheid in eigen land, Martin Bosma’s boek over Zuid-Afrika. Het geweten van de PVV werkte er vier jaar aan. Met rooie oortjes lazen we onder meer dat het ANC (de partij van wijlen Nelson Mandela) genocide bedrijft. Jammer alleen dat de oorspronkelijle titel niet is gehandhaafd: Handlangers van de ANC-apartheid. Hoe Paul Witteman, Maartje van Weegen, Freek de Jonge, Wim Kok en Adriaan van Dis racisten, communisten, plunderaars en kampbeulen helpen. Was veel pakkender geweest.

Stelling: Hé koning, blijf eens van onze dj’s af

Je kunt als Hollandse dj nergens rustig plaatjes aan- en uitzetten zonder dat de koning er meteen met z’n handen aan gaat zitten. Dat doe je als je een band ziet spelen toch ook niet? Luister gewoon naar de muziek. Of doe een dansje, koning.

en Peter van der Ploeg