Extreme temperatuurverschillen zijn zeldzaamheid

Eerste tropische dag
Eerste tropische dag

Sinds het KNMI met meten is begonnen, is het nog maar elf keer gebeurd: de ene dag is het dertig graden, en een dag later is het niet eens twintig graden. De laatste keer was op 28 juni 2011. Toen werd het 32,2 graden in De Bilt, en de dag erna was het 19,6 graden. De dagen erna bleef het ongeveer even fris. Dat is nagenoeg hetzelfde temperatuurverloop als het KNMI voor komende dagen voorspelt. En net als nu, kwam ook toen de hoge temperatuur enigszins uit de lucht vallen, na een aantal koude dagen. Met één verschil: toen waren er twéé dertiggradendagen achter elkaar. En nu maar één. Sinds 1901 – het begin van de metingen – waren er in De Bilt 356 dagen dat het warmer was dan dertig graden.

Op deze eerste tropische dag van het jaar gaf het KNMI in de middag code oranje af voor extreem weer in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. De schade, voornamelijk door blikseminslag, bleef beperkt. Na een blikseminslag bij Gouda was er geen treinverkeer meer mogelijk van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam. De NS zette bussen in. De extra reistijd was meer dan een uur. (NRC)