Opnieuw kritiek op Max, Wiggins gaat voor uurrecord

Max Verstappen hard op weg naar de bandenmuur (impact 30G) na de crash met Romain Grosjean in Monaco.
Max Verstappen hard op weg naar de bandenmuur (impact 30G) na de crash met Romain Grosjean in Monaco. Foto ANP

Dit moet een van de best bezette sportweekeindes van het jaar zijn. Max gaat voor eerherstel tijdens de grand prix van Canada, het WK vrouwenvoetbal begint mét Oranje en we hebben finales van de Champions League en Roland Garros.

Collega’s proberen Verstappen op z’n plek te zetten

Max Verstappen wilde vooral Het Incident met Romain Grosjean van twee weken geleden in Monaco achter zich laten. Maar net hij werd uitgekozen om aan te schuiven op de persconferentie van coureurs op de eerste dag van de grand prix van Canada. En zijn grote criticaster van direct na de crash, Williams-coureur Felipe Massa, werd twee stoelen verder gezet.

https://youtu.be/04NgbK95GV0

Verstappen vroeg zich hardop af of Massa wel recht van spreken had. Vorig jaar ruïneerde hij in de laatste ronde de race van Sergio Perez in Canada en in 2002, toen Massa zelf z’n eerste GP van Monaco reed, reed hij een collega van de baan op exact dezelfde plek als Verstappen dat deed. Deze week treurde Grosjean - ooit geschorst voor roekeloos rijden - nog even verder en had ook Jenson Button (McLaren) nog wijze raad.

Had Max dan nog iets geleerd van de crash? Ja, dat de F1-wagens prima tegen een stootje kunnen, zei hij. Over naar morgen: de race. Max wordt bij wijze van straf voor het veroorzaken van de crash vijf plaatsen teruggezet op de startgrid. Torro Rosso koos er daarbij ook voor de motor te vervangen wat nog eens tien plekken terug betekent. Het wordt dus een inhaalslag voor de Limburger.

2015-06-02 10:13:29 Formule 1: Grand Prix van Canada op circuit Gilles Villeneuve in Montreal. FORMAAT: 100 x 70 mm. ANP INFOGRAPHICS

Gelukkig is er op het semi-stratencircuit Circuit Gilles Villeneuve voldoende mogelijkheid tot inhalen. Let u vooral op de bochten direct voor en na start-finish en de hairpin achterin de baan. Daarbij optellend: het gegeven dat we in Montreal te maken hebben met een ouderwets ‘hogesnelheidscircuit’. Veel vol gas en hard remmen. We kunnen ons opmaken voor een enerverend avondje.

GP van Canada: kwalificatie vanavond 19u en race morgen 20u live op BBC1.

Sir Bradley Wiggins: nieuw wielerleven, zelfde praatjes

In het Olympische velodrome van Londen gaat-ie beginnen aan z’n derde wielerleven. Ooit was Bradley Wiggins (35) succesvol op de baan (zilver en goud op meerdere Zomerspelen) en in 2012 natuurlijk plotseling winnaar van de Tour de France en olympisch kampioen tijdrijden in Londen nam dit jaar afscheid van de weg wil volgend jaar opnieuw knallen bij het baanwielrennen van de Spelen in Rio.

Maar niet voordat eerst het werelduurrecord eraan gaat. En niet zomaar eraan, gewoon hard eraan. Alex Dowsett pakte het vorige maand (52,937 kilometer) nog, maar dat maakte op ‘Wiggo’ natuurlijk weinig indruk:

“Ik wil het niet verbeteren, ik wil het verpulveren. Zo ver buiten het bereik van anderen als mogelijk is. Ik heb 55 kilometer in mijn hoofd en ik geloof dat dat realistisch is. En als dat me lukt, dan wordt dat record in geen twintig jaar verbroken, denk ik.”

En eigenlijk is dat ook de enige manier. Niet alleen voor Wiggins om erin te stappen, maar ook om het werelduurrecord dat magische, bovennatuurlijke terug te geven. Want de laatste jaren, sinds de vernieuwde UCI-reglementen, is het telkens een kwestie van een paar honderd meter erbij sprokkelen en hup; weer een nieuw record.

Wiggins valt het werelduurrecord aan op de speciaal voor hem gemaakte ‘Jaguar Pinarello Bolide HR’.

Voetbalvrouwen hopen opnieuw verrassing te zijn

En dan de eerste keer dat de Nederlandse voetbalvrouwen meedoen aan het WK. De zogenoemde Oranje leeuwinnen spelen vannacht 03.00u Nederlandse tijd tegen Nieuw-Zeeland hun eerste wedstrijd. Ingedeeld in groep A nemen ze het verder op tegen gastland Canada en China.

In 2009 verraste het Nederlands elftal door op het EK in Finland onder de vleugels van bondscoach Vera Pauw te reiken tot in de halve finales. Nu is Roger Reijners hoofdverantwoordelijke en is over vijf dagen China de tweede opponent. Op 15 juni speelt Oranje dan tegen de Canadezen.

De NOS zendt de duels van Nederland live uit en dat is niet zomaar: over twee jaar wordt het EK hier gehouden dus een beetje impuls voor de populariteit van vrouwenvoetbal is niet ongewenst. Check ook de kijkwijzer voor het WK van nrc.nl.

En dan verder nog…

  • Uiteraard de finales van Roland Garros. Vanmiddag spelen Serena Williams (kampioen in 2002 en 2013) en de Tsjechische Lucie Safarova tegen elkaar. Morgen gaat het tussen de als achtste geplaatste Stan Wawrinka en Novak Djokovic (1).
  • En net zo uiteraard: de finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Juventus. Op nrc.nl later vanmiddag een uitgebreide voorbeschouwing en vanavond een liveblog. Aftrap in Berlijn is om 20.45u.
  • De finale van de NBA tussen Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers is onderweg. Golden State won het eerste duel, morgen de tweede wedstrijd.
  • Maandag gaat het Critérium du Dauphiné van start. De etappekoers geldt als laatste serieuze test voor menig Tour-favoriet. Vincenzo Nibali, Chris Froome en Joaquim Rodríguez komen opdagen. En ook Bauke Mollema en Wilco Kelderman verschijnen aan de start.