Gesloten liveblog

Teruglezen: Barcelona wint voor de vijfde keer de Champions League

FC Barcelona en Juventus spelen vanavond in Berlijn in de finale van de Champions League. De Spanjaarden zijn favoriet, maar moeten waken voor onderschatting: Real Madrid ging in de halve finale al onderuit tegen underdog Juventus. Voor Barcelona kan het de vierde overwinning worden in het Europese clubtoernooi voor landskampioenen. 'Juve' heeft nog maar twee keer gewonnen.

Wij sluiten af voor vandaag

Nu de huldiging voorbij is sluiten wij het liveblog af voor vanavond. Barcelona wint dus met 3-1 en is daarmee voor de vijfde keer de beste in de Champions League. Nog even een kort overzicht wat er vanavond gebeurde:

  • Al na 4 minuten komt Barcelona op voorsprong. Ivan Rakitic schiet op aangeven van Iniesta binnen.
  • Als de storm van Barcelona-aanvallen een beetje is gaan liggen, krijgt Juventus de eerste kansen. Pas in de 54ste minuut levert dat resultaat op. Dan is het opnieuw Morata die belangrijk is voor Juve: 1-1.
  • Na ruim een uur wordt Paul Pogba van Juventus in het strafschopgebied van Barcelona naar de grond getrokken. De scheidsrechter geeft geen penalty.
  • Terwijl de spelers van Juventus nog verongelijkt zijn over dat besluit breekt Barcelona uit. In de rebound schiet Luis Suárez de Spanjaarden naar 2-1
  • Met nog 20 minuten te gaan lijkt de wedstrijd definitief in het slot te vallen. Maar het doelpunt van Neymar wordt afgekeurd.
  • Vlak voor de scheidsrechter affluit valt de 3-1 toch nog. En ditmaal telt de treffer van Neymar wel.

De beker wordt uitgedeeld

De medailles zijn uitgereikt, het moment is daar: aanvoerder Xavi krijgt de trofee!

Sepp Blatter feliciteert Barcelona

Hij was niet in het stadion om te kijken, maar voormalig FIFA-baas Sepp Blatter - eerder deze week afgetreden - feliciteert de winnaars wel. Hij heeft zijn functie overigens nog niet aangepast in zijn Twitter-biografie.

Twitter avatar SeppBlatter Joseph S Blatter Congratulations @FCBarcelona on winning the #UCLfinal 3-1 in Berlin, qualifying again for FIFA Club World Cup in Japan, in December.

Niemand verloor vaker dan Juve

Ook een record voor Juventus, zij het veel minder positief. De ploeg uit Turijn verloor zes keer in een finale van de Champions League. Geen enkele club deed dat vaker.

Twitter avatar OptaPaolo OptaPaolo 6 - Juventus have lost the CL/European Cup final 6 times, more than any other club. Painful. #UCLfinal #JuveFCB

Alleen Real en AC Milan wonnen vaker

Met vijf overwinningen zijn er slechts twee clubs die vaker wonnen van Barcelona. Rivaal Real Madrid sleepte vorig jaar de tiende titel in de wacht en AC Milan won 7 keer. Ook Liverpool was vijf keer de beste in de Champions League.

De beker wordt gegraveerd

De naam van Barcelona wordt in de 'cup met de grote oren' gegraveerd. Barcelona pakt de treble: Champions League, kampioenschap en beker. Dat deed de club slechts een keer eerder.

Twitter avatar SkySportsCL SkySportsCL #FCBarcelona's name is on the trophy for the fourth time in nine years #SkyCL http://t.co/Kr36Edke55 http://t.co/DZO695EFzG

De 3-1 nog een keer herhaald

Vlak voor het fluitsignaal dus nog een derde treffer. Bij een laatste vrije trap gooide Juventus alles op de aanval en toen de bal afketste kon Barcelona vrij doorlopen naar het doel. De ingebrachte Pedro gunt de eer aan Neymar, die eerder een doelpunt afgekeurd zag worden. Hij schiet feilloos raak.

En dat is meteen het einde

Direct na de 3-1 blaast scheidsrechter Çakır op de fluit. Barcelona wint voor de vijfde keer in de geschiedenis van de club het bekertoernooi voor Europese clubkampioenen.

Barcelona maakt 3-1

In de laatste tel van de blessuretijd maakt Barcelona nog de 3-1. Het is Neymar die de treffer op zijn naam zet.

Nog 5 minuten

De officiële speeltijd is voorbij en het staat nog steeds 2-1 voor Barcelona. Maar Juventus heeft nog 5 minuten aan blessuretijd om een doelpunt te maken.

Zondag nog een kleine kwetsuur

Even werd trouwens gevreesd dat Iniesta vanavond helemaal niet mee had kunnen doen. De middenvelder verliet zondag in de Spaanse bekerfinale namelijk nog geblesseerd het veld. Maar al vrij snel stelde hij de Spaanse fans gerust: niets aan de hand.

De overdracht van de aanvoerdersband

Iniesta draagt de aanvoerdersband over aan Xavi, de teamgenoot met wie hij zo lang samenspeelde op het middenveld in Barcelona.

Twitter avatar SkySportsCL SkySportsCL Two great friends switch places and the armband goes to Xavi http://t.co/Kr36Edke55 #SkyCL #UCLfinal http://t.co/24oKAeYBGo

Iniesta op weg naar record

De man die Nederland in 2010 van de wereldtitel hield heeft het veld dus verlaten. Maar bij een overwinning van Barcelona schrijft Andrés Iniesta vanavond geschiedenis. Hij heeft dan vier keer de Champions League gewonnen, iets wat alleen Clarence Seedorf hem ooit voordeed. Ook Lionel Messi en Xavi wonnen met Barcelona al drie keer, maar zij speelden niet in alle finales.

De strafschop die niet werd gezien

Enigszins controversieel is de 2-1 overigens wel. Kort voordat Barcelona scoort had Juventus namelijk een strafschop moeten krijgen. Paul Pogba wordt in het strafschopgebied duidelijk naar de grond getrokken.

Xavi het veld in

Xavi betreedt het veld voor zijn laatste wedstrijd in het shirt van Barcelona. Hij wordt ingebracht voor Iniesta. Het is zijn 151ste wedstrijd in de Champions League, een absoluut record. Tot nu toe deelde hij dat met Iker Casillas, de doelman van Real Madrid.

Neymar kopt tegen eigen hand

En dan ook de afgekeurde goal nog even in de herhaling: Neymar kopt tegen zijn eigen hand aan.


Het doelpunt van Suárez in beeld

Nog even terug naar de 2-1: lang heeft Juventus niet van de gelijke stand kunnen genieten. Na een incidentje in het strafschopgebied van Barcelona stomen de Spanjaarden via de linkerkant van het veld op. Een eerste poging van Lionel Messi kan nog worden gekeerd, maar in de herkansing is het Luis Suárez die hard en hoog inschiet.

Een afgekeurde treffer

Nog een doelpunt van Neymar, maar dat wordt afgekeurd vanwege hands.

Barcelona scoort!

Barcelona weer op voorsprong. Luis Suárez schiet raak in de herkansing.

Xavi loopt warm

Xavi Hernández begint inmiddels met warmlopen. Lang een vaste waarde bij Barcelona is Xavi nu een invalkracht. Als hij wordt ingebracht is het duel van vanavond zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Blaugranas. Na afloop van dit seizoen vertrekt hij na 17 jaar uit Barcelona, de club waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Een overwinning zou hem zijn 25ste prijs opleveren.

Foto EPA / Andreas Gebert

Foto EPA / Andreas Gebert

Morata opnieuw belangrijk voor Juventus

Een hakje van Marchisio leidt het doelpunt van Juventus in. Na een eerste poging van Tévez weet Morata van dichtbij in te schieten. Ook tegen Real Madrid was hij al van levensbelang voor de 'Oude Dame'.

De gelijkmaker

Doelpunt voor Juventus! Morata maakt de 1-1 voor de Italianen in de rebound.

Voor het eerst in 12 jaar

Voor Juventus is een plek in de eindfase van de Champions League veel minder vanzelfsprekend. De laatste keer dat de Italianen de finale haalden was twaalf jaar geleden, maar toen werd na penalty’s verloren van landgenoot AC Milan. Ook de halve finale werd sindsdien niet meer gehaald.

Barcelona presteert goed in finales CL

Barcelona heeft de cijfers mee als het om finales gaat. De Spanjaarden speelden de afgelopen tien jaar al drie keer eerder om de beker met de grote oren en kwamen al die keren winnend van het veld. En telkens tegen een Britse tegenstander (1 x Arsenal en 2 x Manchester United)

Een zware klus voor Juve

Barcelona heeft afgetrapt voor de tweede helft. Juventus staat voor een zware klus. Slechts een keer eerder wist een Italiaanse ploeg in de finale van de Champions League te winnen na een eerdere achterstand. Dat AC Milan in de finale van 1963 tegen Benfica.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports The only Italian team to win the #UCLFinal after trailing at halftime was AC Milan in 1963 (2-1 v Benfica).

Buffon redt Juve van nog grotere achterstand

Het had overigens niet veel gescheeld of het was 2-0 geweest. Maar Buffon wist vlak na de eerste treffer een tweede inzet te keren. Een knappe redding, omdat hij al op weg was naar de andere kant van het doel.

Veel overtredingen van Juventus

Dat Juventus alle registers moet opentrekken om Barcelona af te stoppen blijkt wel uit het aantal overtredingen. De ploeg uit Turijn werd 15 keer teruggefloten door de arbiter, tegen 4 keer voor Barcelona. Twee keer ging het de scheidsrechter écht te ver: Pogba en Vidal kregen een gele kaart.

Foto AFP / Lluis Gene

Vidal krijgt geel. Foto AFP / Lluis Gene

Barcelona veel beter

Hoewel Juventus in de loop van de eerste helft wat beter werd, heeft Barcelona nog altijd ruimschoots de overhand. De Catalanen schoten bijvoorbeeld vier keer op doel, terwijl Juventus maar een schot tussen de palen wist te krijgen. En maar liefst 66 procent van het balbezit was voor Barcelona.

Tijd voor de thee

Het is rust in Berlijn. Barcelona leidt na de vroege treffer van Rakitic, maar Juventus heeft zich sindsdien kunnen herpakken.

Strafschop of niet?

Juventus schreeuwt om een strafschop, nadat Paul Pogba op de rand van de zestien naar de grond gaat. De scheidsrechter laat doorspelen. In de herhaling is het moeilijk te zien of het een overtreding was. Maar Pogba loopt wel duidelijk buiten het strafschopgebied. Hoogstens een vrije bal dus.

Eerste Chileen in de finale

Zelfs als Juventus vanavond tekort blijkt te schieten, gaat Vidal echter niet met lege handen van het veld. Hij is de eerste Chileen die in een finale van de Champions League speelt.

Twitter avatar ChampionsLeague Champions League .@Juventusfcen​ star @kingarturo23​ is set to become the first Chilean to play in a #UCLfinal! http://t.co/21l6hf44Ji

Vidal: belangrijkste wedstrijd uit mijn leven

Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Vidal (links) in duel met Jordi Alba. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Vidal mag daarmee een beetje onderkoeld overkomen, maar dat is de 28-jarige Chileen allerminst. De hele spelersgroep van Juve beseft namelijk maar al te goed hoe belangrijk het duel van vanavond is. Vidal zei daar onlangs over:

“We komen nu heel dicht in de buurt van de belangrijkste wedstrijd in mijn leven. Ook andere spelers denken daar zo over. Dit is de Champions League-finale.”

Vidal maalt niet om underdogpositie

Maakt Juventus zich zorgen om die underdogpositie? Middenvelder Arturo Vidal - die al geel heeft, maar nog niet echt voorzichtiger is gaan voetballen - in elk geval nog niet echt. Hij zei daarover tegen Juventus.com:

“Elk team waar we tot nu toe tegen speelden was de favoriet en elke keer hebben we het tegendeel bewezen.”

Geen hulp van de aanvallers

Ook aardig: bij het doelpunt van Rakitic was geen van de voorhoedespelers direct betrokken. De laatste keer dat dit gebeurde was eind februari.

Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 1 - Ivan Rakitic' goal was the first Barcelona goal from open play without a Messi, Suárez or Neymar goal/assist since February 28. Variety.

Ook Juventus krijgt kansen

De Catalaanse storm is even gaan liggen en Juventus krijgt wat kansen. Eerst een kansje voor Morata, maar hij schiet vlak naast. Een minuut later een flinke pegel van Marchisio. Maar in de omschakeling blijft Barcelona bloedlink.

Chiellini weinig gelukkig in finales

Tegelijkertijd: zo beslissend was Chiellini in finales de afgelopen jaren ook weer niet. Van de laatste zeven finales – in alle toernooien waaraan hij meedeed – viel hij vier keer geblesseerd uit. In twee andere finales maakte hij een doelpunt.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Finals @chiellini CL 15: injured Coppa 15: Goal SC 14: X in shootout SC 13: Goal Euro 12: injured (21') SC 12: injured Coppa 12: injured

Geen duel met Suárez

Door de blessure komt het vanavond dus niet tot een nieuwe ontmoeting tussen Chiellini en Luis Suárez. De vorige keer dat het duo tegen elkaar speelde, op het WK van vorige zomer, beet Suárez de Italiaan nog in zijn schouder. Dat leverde de Uruguayaan toen een schorsing van vier maanden op, waardoor hij pas in oktober bij Barcelona mee kon doen.

Juventus mist Chiellini flink

Een flink gemis voor Juventus is de afwezigheid van Giorgio Chiellini, die door een spierscheuring in zijn kuit de finale mist. De spijkerharde centrumverdediger is een vaste waarde bij de Italianen, die hun handen vanavond waarschijnlijk meer dan vol krijgen met de sterke voorhoede van Barcelona.

Foto EPA / Ettore Ferrari

Foto EPA / Ettore Ferrari

Het gebeurt niet vaak dat er in de finale van de Champions League zo snel wordt gescoord. Slechts drie keer ging de bal nog sneller het doel in. Het vroegste doelpunt staat op naam van Paolo Maldini, die in 2005 de openingstreffer maakte tegen Liverpool. Maar er is nog hoop voor Juventus: de finale van tien jaar geleden werd uiteindelijk gewonnen door Liverpool.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Rakitic (4th minute) is the 4th fastest goal in a CC or #UCLFinal Maldini (51s) 2005 Mateos (1') 1959 Mendieta (3') 2001 #fcblive

Aanval tegen verdediging

Het moest een strijd tussen aanval (Barcelona) en verdediging (Juventus) worden, zo dacht ook Vincent Kompany van Manchester City. Maar voorlopig loopt het storm op het doel van de club uit Turijn.

Twitter avatar VincentKompany Vincent Kompany The art of defending vs the art of attacking. #BarcaJuve

Het doelpunt nog eens in beeld

Barcelona bewijst maar weer eens dat het bij vlagen dodelijk is. De wedstrijd is vier minuten bezig en de Spanjaarden staan al voor. Kijk hier het doelpunt nog eens terug.

Doelpunt voor Barcelona

GOAL! Rakitic maakt de 1-0 na een voorzet van Iniesta.

Het wapen van Barcelona

Misschien wel de moeilijkste opdracht voor Juventus is het afstoppen van de uitermate sterke voorhoede van Barcelona. Luis Suárez, Neymar en wonderkind Lionel Messi maakten afgelopen seizoen namelijk al 120 doelpunten in de competitie, beker en de Champions League. Ze zijn daarmee de meest trefzekere voorhoede in de Spaanse historie – en misschien zelfs wel van de hele wereld.

Foto EPA / Lukas Schulze

Foto EPA / Lukas Schulze

De bal rolt!

We zijn begonnen. En het eerste schotje - maar ook niet meer dan dat - is voor Juventus. Maar Tévez maait hoog over.

De teams betreden het veld

De openingsceremonie is voorbij en het voetbal kan beginnen. Juventus en Barcelona staan op het veld van het Olympiastadion in Berlijn, dat voor de helft zwart-wit gekleurd is en voor de andere helft rood en blauw.

Nog een paar minuten...

De aftrap nadert. Maar waar trappen de 22 stervoetballers van vanavond tegenaan? Ziehier de bal die speciaal voor de finale werd ontworpen: wit met kleurrijke sterretjes erop.

Twitter avatar ChampionsLeague Champions League The official match ball is just waiting to be kicked... #UCLfinal http://t.co/z38zgktUs1

Ook in het stadion: UEFA-voorzitter Michael Platini. Na een week vol bestuurlijke problemen bij de FIFA kan de Fransman eindelijk weer eens van de sport zelf genieten.

Foto AFP / Odd Anderen

Foto AFP / Odd Anderen

De aankomst van de spelers

Een voor een kwamen de spelers eerder vanavond het stadion binnen.

Twitter avatar ChampionsLeague Champions League The players make their way into the arena earlier tonight: http://t.co/BNdPCOjYRi #UCLfinal http://t.co/Bm3lNMo31V

Bij Juve meer hobbels in de weg

Waar Barcelona vrij gemakkelijk de finale haalde, had Juventus beduidend meer moeite. Na drie wedstrijden in de poule stond de ploeg uit Turijn op het punt uitgeschakeld te worden. Na een moeizame zege op Olympiakos en een salonremise tegen Atlético Madrid kwam Juve toch nog in de knock-outfase. Daarin werd Borussia Dortmund gemakkelijk verslagen, gevolgd door een zuinige overwinning op AS Monaco. In de halve finale wachtte Real Madrid, dat in twee razend spannende wedstrijden uit het toernooi werd gekegeld.

De weg naar de finale

Hoe Barcelona ook al weer in de finale kwam? De Spanjaarden kenden een vrij gemakkelijke poulefase, waarin vijf van de zes wedstrijden werden gewonnen. Alleen PSG wist in eigen huis Barça te verslaan. In de achtste finales werd vervolgens vrij eenvoudig afgerekend met Manchester City, waarna een ronde later PSG werd weggespeeld. Ook in de halve finales kende Barcelona weinig tegenstand: na een 3-0 overwinning op Bayern München in de eerste ontmoeting was het eigenlijk al beslist.

En het elftal van Juve

Juventus begint vanavond zonder de geblesseerde Giorgio Chiellini. Op doel staat Gianluigi Buffon, die hulp krijgt van Stephan Lichtsteiner, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci en Patrice Evra. Het middenveld bestaat uit Claudio Marchisio, Andrea Pirlo, Paul Pogba en Arturo Vidal en de doelpunten moeten komen van Carlos Tévez en Álvaro Morata.

Twitter avatar juventusfcen JuventusFC #Juventus starting XI: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra, Marchisio, Pirlo, Pogba, Vidal, Tevez, Morata. #JuveFCB #UCLfinal

De opstelling van Barcelona

Barcelona speelt vanavond in de gebruikelijke opstelling. Op doel staat Marc-André Ter Stegen, met voor hem Dani Alves, Gerard Piqué, Javier Mascherano en Jordi Alba. Op het middenveld: Ivan Rakitic, Sergio Busquets en Andrés Iniesta. Voorin het supertrio: Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Barca in gebruikelijke opstelling. Met MSN. Xavi op de bank.