Lekker vlot klaarkomen

Voortijdig klaarkomen moet binnen een minuut gebeuren, anders telt het niet. Wereldwijd verschillen onderzoekers en artsen van mening over wanneer er sprake is van een vroegtijdige zaadlozing. Sommige studies komen tot de conclusie dat de gemiddelde geslachtsdaad zeven minuten duurt en dat dertig procent van de mannen die eindstreep niet haalt. Of een orgasme geldt als voortijdig is ook cultureel bepaald. Zo wordt in het Midden-Oosten een vlot mannelijk orgasme gezien als een teken van viriliteit.

De Nederlandse neuropsychiater en seksuoloog Marcel Waldinger heeft kritiek op de bestaande onderzoeken: „De definitie van wat vroegtijdig is, is altijd multi-interpretabel geweest.” Waldinger deed twee keer in meerdere landen een grootschalig onderzoek naar de ejaculatietijd van mannen. Hierbij voorzag hij koppels van een stopwatch. Op basis van de resultaten maakte hij een nieuwe classificatie en drukte de duur van de daad uit in IELT (Intravaginal Ejaculation Latency Time). Volgens zijn indeling is er sprake van een vroegtijdig orgasme bij een IELT onder de minuut. „Slechts twee tot drie procent van de mannen hebben dat probleem altijd. Zij kunnen goed geholpen worden met medicijnen.”