Inmiddels staat hij weer

Foto Reuters

Slechts 14 opvarenden werden gered en 65 doden zijn geborgen. De rest is nog vermist. In een storm kapseisde deze week een Chinees cruiseschip met 458 opvarenden. Maar waarom mocht het schip, dat over opvallend weinig kiel beschikt, doorvaren in steeds ruiger wordend weer? En waarom was er geen weeralarm afgegeven op een rivier die is uitgerust met de modernste navigatiesystemen?

Staatsmedia in China houden de verantwoordelijkheid van de autoriteiten buiten beeld. Het wél goedgekeurde verhaal gaat als volgt: onder leiding van premier Li Keqiang wordt alles op alles gezet om overlevenden te redden. Li is ter plaatse, en tv-kijkers zien hoe hij, gebogen over stafkaarten, orders uitdeelt en diep buigt voor slachtoffers die onder witte lakens op bergingsschepen liggen.