Ik Jan Cremer

Hoe gaat zoiets gewoonlijk? Dan vraagt een wijndomein een kunstenaar of deze zijn kunsten wil vertonen op een etiket. Niks nieuws. Misschien is het meest bekende voorbeeld wel Mouton-Rothschild. Vanaf 1945 oogst siert ieder jaar een andere schilder het etiket. In 2011 was dat Guy de Rougemont. Onder andere Chagall, Picasso, Miró en Francis Bacon gingen hem voor.

En zo is er nog wel een greep te doen uit de internationale kunstscene. Je zou er een tentoonstelling aan kunnen wijden. Daar hangen dan de Dali die de Cava Nuallongé Brut Nature siert.

In de door Dom Pérignon gesponsorde zaal zien we werken van Andy Warhol, Iris van Herpen en Le Gall, kunstenaars die al eens de flessen van deze wereldberoemde vintagechampagne waren te vinden.

Om het jongere publiek te trekken is er een muur ingeruimd voor de Amerikaanse tattoo-artiest Ed Hardy. Christian Audigier – de man achter o.a. Kookai en Von Dutch - liet hem labels designen voor Champagne Dumangin.

En ook onze eigen Jan Cremer heeft zich een plek verworven.

Maar Jan Cremer - het kan aan de initialen liggen - zou Jan Cremer niet zijn als hij niet een heel eigen kijk op de materie had. Hoe dan ook, hij heeft de omgekeerde route bewandeld. In plaats van te wachten tot hij werd benaderd, zocht hij zelf een wijn uit die hij goed genoeg vond om achter zijn etiket te mogen vertoeven.

Daarvoor bleef hij overigens lekker dichtbij huis. Van zijn huis in Umbrië, wel te verstaan. Daar kocht hij de wijnen van zijn buurman (‘die zit op de berg tegenover mij’), creëerde er het merk Terra Umbra voor en ontwierp voor het trio een eigen etiket.

Afgelopen week proefde ik samen met Cremer in de Amsterdamse wijnbar Vyne zijn witte Terra Umbra Grechetto 2014 ‘Silenus’ (€ 9,50), de rode Montefalco 2012 ‘Uni’ ( € € 12,95) en Sagrantino di Montefalco 2008 ‘Nero’ (€ 22,50).

En voor dat ik ook maar een slok heb kunnen nemen, stelt Cremer mij al gerust wat betreft de kwaliteit: ‘Die wijnen zijn goed, want ik vind ze lekker.’

En verdomd: op grootspraak valt hij in ieder geval dit keer niet te betrappen.