Het joviale gezicht van Saddam Husseins repressieve regime

Tariq Aziz (1936-2015)

Iraakse minister

Tariq Aziz kreeg bekendheid door Saddam Hussein op het wereldtoneel te verdedigen tijdens drie oorlogen.

Tariq Aziz was het diplomatieke gezicht van het regime van Saddam Hussein – arrogant, joviaal en eloquent. Met zijn karakteristieke, zware bril en Cubaanse sigaren werd hij een bekende figuur in de internationale media tijdens de Iraakse invasie van Koeweit in 1990 en de Golfoorlog die daarop volgde.

Aziz is vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval in een ziekenhuis in Zuid-Irak. Aziz was een kettingroker en kampte al jaren met een slechte gezondheid.

Aziz werd in 1936 geboren in Tell Kaif, in een Chaldese katholieke familie. Hij studeerde Engelse literatuur in Bagdad en werd later leraar en journalist. In 1957 sloot hij zich aan bij de seculiere Ba’athpartij. Hij werkte nauw samen met Saddam Hussein bij de omverwerping van de monarchie.

Aziz was onder meer minister van Buitenlandse Zaken, vicepremier, en lid van de Revolutionaire Raad. Hij was de enige christen binnen de door sunnieten gedomineerde regering.

Aziz was het belangrijkste aanspreekpunt voor de VN-inspecteurs die het Iraakse gifgasarsenaal moesten opsporen en vernietigen. Op hun harde bewijzen kon hij reageren met de meest belachelijke ontkenningen.

Aziz bleef Saddam tot het einde toe trouw. Terwijl het in 2003 bommen regende op Bagdad, heette hij de Amerikanen welkom: „We zullen ze ontvangen met de beste muziek die ze ooit hebben gehoord en de mooiste bloemen die ooit hebben gegroeid in Irak. We hebben geen snoep; we kunnen ze alleen kogels aanbieden.”

Kort na de val van Bagdad gaf Aziz zich over aan het Amerikaanse leger. Hij werd in 2009 veroordeeld tot zeven jaar cel wegens betrokkenheid bij de gedwongen verhuizing van Koerden uit Noordoost-Irak. Eerder kreeg hij vijftien jaar wegens betrokkenheid bij de dood van 42 kooplieden die waren beschuldigd van het doorbreken van prijscontroles van de regering.