Handwerk klasje

Vrouwen verbeteren hun aftrekmethode met de citrusperstechniek.

Foto’s Fotodienst NRC

Vijftien vrouwen, vijftien dildo’s, een tafel, glijmiddel, nootjes, wat drinken. Om de week is het raak, op dinsdagavond in het Haarlemse filiaal van Christine le Duc. Dan wordt de ‘masturbation masterclass’ gegeven, een misleidende titel, want hier leren vrouwen hoe ze een man met de hand aan zijn gerief kunnen helpen. Het loopt storm, al maanden, net als bij dezelfde workshop in de overige filialen van de erotiekketen. „Weet je wat het is”, zegt een cursiste, „ik ben bijna vijftig, ik kan het heus wel, maar ik krijg altijd zo’n lamme arm”. Alle anderen knikken: nou en of! Eentonig en vermoeiend is het, een man aftrekken.

Tina Kauwen (52), de enthousiaste en vertrouwenwekkende docente, lacht. „Dat hoor ik vaak. Maar met de tien technieken die ik onderwijs, zal het voortaan snel gebeurd zijn. Of juist niet. Dat bepalen jullie voortaan, dames.” Ze wijst op een plaat van een penis. „Achter de balzak zit de raphe [het op een litteken lijkend streepje onder de balzak, red.]. Als je daar ferm op drukt, wordt het orgasme uitgesteld.” De technieken hebben tot de verbeelding sprekende namen zoals ‘vuurtje maken’, ‘het melkmeisje’ en ‘de citruspers’. De cursisten moeten direct oefenen op een dildo. Kauwen: „Een goede truc is ‘O dennenboom’: strengel de vingers van je handen ineen, leg de duimen stevig tegen elkaar aan en ga in een op en neer gaande beweging langs het lid. Pak hem zo dat je duimen langs de onderkant wrijven. Hij zal niet weten wat hij meemaakt.”

Een groot deel van de cursisten ziet ‘de citruspers’ wel zitten. Kauwen: „De verrassing is een pre, dames . Zorg dat hij niet ziet wat je precies doet… Pak de penis met je ene hand onderaan stevig vast. Knijp van je andere hand je vingers en je duim bijeen en ga, van boven af, in een draaiende beweging omlaag. De weerstand van je handpalm vindt hij erg prettig. Het voelt net als bij jou binnen.” Er wordt veel en uitbundig gelachen, al gauw delen de deelneemsters ook vertrouwelijkheden over de frequentie of de wijze waarop ze seks hebben. Kauwen ziet de populariteit van de workshop als bewijs dat de emancipatie voltooid is: de vrouw in Nederland is definitief de schaamte voorbij.

„Seks is iets heel normaals”, houdt ze de groep voor. „Maar het moet elke keer zo bijzonder zijn dat zelfs de buren na afloop een sigaretje opsteken om bij te komen. Ook als je hem alleen maar even aftrekt.”