Grote reddingsoperatie aan de gang op de Middellandse Zee

De Libische kustwacht dirigeert een bootje met vluchtelingen die gehoopt hadden vandaag koers te zetten richting Europa.
De Libische kustwacht dirigeert een bootje met vluchtelingen die gehoopt hadden vandaag koers te zetten richting Europa. AFP / Mahmud Turkia

Europese oorlogsschepen in de Middellandse Zee zetten vandaag op volle kracht koers richting Libische wateren om vluchtelingen te redden die in gammele bootjes proberen de oversteek naar Europa te maken. Het gaat volgens de Britse zender Sky News om een operatie op een ongekend grote schaal. Duizenden migranten zouden in veertien bootjes op open zee zijn.

Onder meer Italiaanse en Ierse marineschepen redden zeker negenhonderd vluchtelingen uit hun benarde posities op de Middellandse Zee. Onder de schepen die naar het gebied zijn gedirigeerd is het Britse schip HMS Bulwark met aan boord minister van Defensie Michael Fallon. Hij riep Europese landen op meer marineschepen naar de Middellandse Zee te sturen om het vluchtelingenprobleem op korte termijn aan te pakken.

“We hebben op korte termijn meer schepen nodig van Europese landen om hier te komen helpen. We moeten meer inlichtingen verzamelen en meer te weten komen over wie achter deze mensenhandel zitten. Hoe verdienen ze er geld aan? De bendes die hierbij betrokken zijn moeten wij uitroeien.”

Volgens de private vluchtelingenhulporganisatie MOAS zijn al meer dan 2000 mensen van vijf houten boten gehaald. De Italiaanse kustwacht coördineert de actie. Italiaanse marineschepen zouden bezig zijn bijna negenhonderd mensen uit twee boten te halen. Het schip Phoenix van MOAS heeft 372 mensen, voornamelijk Eritreeërs, van een boot gehaald. Ook Duitse en Ierse schepen zijn in de weer met het oppikken van vluchtelingen. (ANP)