Getergde Tsipras al weer in gesprek met Merkel en Hollande

Grieken in Athene lezen de krantenkoppen over Tsipras vandaag bij de straatkiosken.
Grieken in Athene lezen de krantenkoppen over Tsipras vandaag bij de straatkiosken. AP / Yorgos Karahalis

Gisteren bezigde Alexis Tsipras nog ferm taalgebruik over de “absurde” voorstellen van de eurozone en het IMF. Nu heeft de Griekse premier al weer een afspraakje met Angela Merkel en François Hollande.

Tsipras zei gisteren nog dat het voorstel dat Athene eerder deed de “enige realistische basis was” voor een deal. Verder zei hij dat Europa niet begreep dat het onmogelijk was om nóg meer bezuinigingen door te voeren.

“De Griekse regering kan niet instemmen met absurde voorstellen.”

Griekenland stelde gisteren de afbetaling van 300 miljoen dollar aan het IMF uit. Vandaag zei de premier dat hij woensdag toch weer verder praat met zijn Duitse en Franse collegae. Eerder op de dag hielden ze een volgens Tsipras goed telefoongesprek.

Politieke onrust neemt toe

De Grieken zouden door in te stemmen met de plannen de regeringsafspraak om bezuinigingen te stoppen, schenden. Tsipras wil een combinatie van bezuinigingen en schuldenverlichting. De politieke onrust in Griekenland, waar steeds fellere kritiek is op een deal waarover premier Tsipras praat met internationale geldschieters, neemt toe.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei eerder deze week dat Athene niet op het goede pad zit om de economie op orde te krijgen. “Ze zitten daar ver van af en ze dreigen er verder van af te raken.” Woensdag wordt in Brussel dus verder gesproken.