Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

FIVACATURES

Youp

Vriend van mij vraagt zich af of het begrip Limburgse fraudezaak een pleonasme of een tautologie is? Volgens mij is het allebei goed! We komen hierop omdat we het over de sjoemeltreintjes hebben. De zaak die de NS-topman Timo Huges de kop gekost heeft. De sukkel stuurde een mailtje met zeer gevoelige informatie door naar een dochterbedrijf dat die info goed kon gebruiken. Dat wist-ie niet dat dat niet mocht. Grappig toch dat iemand op dat niveau dat niet weet? Of zegt-ie dat-ie het niet wist? Hoe zo’n incompetente lieverd ooit directeur van de NS is geworden?

Dat ging simpel. Hij was directeur van de bloemenveiling in Aalsmeer en zoals u weet rijden daar treintjes om de bloemen te vervoeren. En die rijden redelijk op tijd. Ook lagen er zelden blaadjes op de rails. En dat is in een bloemenveiling een hele prestatie. Mooie reden om de schat tot hoogste baas bij onze nationale spoorwegmaatschappij te benoemen. Of ik verbaasd ben dat deze zakelijke nitwit zo’n hoge functie bekleedde? Niet echt. Ik volg dagelijks de verslagen omtrent de Fyra en dan weet je eigenlijk genoeg. De hele top van de treinenbranche bestaat uit vermolmd wrakhout. Daarmee vergeleken is staatssecretaris Van Rijn een Einstein.

Maar die Huges is dus weg. Hoop wel dat ze een goede wachtgeldregeling met hem hebben getroffen. Dat is altijd mijn eerste zorg: is de pgb van deze gevallen bobo goed geregeld? Zou het zo erg vinden hem opeens met een Daklozenkrant bij mijn supermarkt te zien bedelen. Wat dat betreft ben ik ook zo blij dat Eurlings weer werk heeft. Bij een creditcardmaatschappij. Goed idee. Begreep dat het veelvuldig gebruiken van de creditcard bij de KLM zijn grootste probleem was. Dan kan je er maar beter gaan werken.

Wie binnenkort ook wachtgeld krijgt is de burgemeester van Bussum. Deze keurige gemeente wordt tegenwoordig Het Palermo van het Gooi genoemd. Dat komt door de burgervader, een zekere heer Heijman, die niet alleen malverseerde met een onkostenvergoeding voor een spookwoning in de gemeente waar hij eerst burgemeester was, maar die daar ook nog even een ex-wethouder heeft laten bedreigen. Met nadruk op: laten bedreigen! Dan hoor je bij de grote spelers als je niet zelf dreigt, maar daar een plaatselijke motorclub voor gebruikt. We hebben het over Oost-Gelre, dus ik vrees dat de motorclub zich vervoert op Solexen of Berini’s. Maar toch: hij dreigde de ex-wethouder dat hij hem financieel en emotioneel zou laten slopen als een bepaalde privéaangelegenheid in de krant komt. Nu is iedereen opeens razend benieuwd naar die privéaangelegenheid. Met wie had hij seks? Met de huishoudster van meneer pastoor? Met meneer pastoor zelf? Met een beroemd springpaard uit die regio?

En hoe zal het met de Gelderse gedeputeerde De Haan aflopen? De man die een dikke middelvinger naar premier Rutte opstak door drie dagen na de vlammende speech van Mark op het partijcongres van de VVD over de dikke-ik een potje te gaan zeiken over zijn ov-jaarkaart, die alleen geldig is in de tweede klas. Dat hij schijt heeft aan de woorden van Mark vinden alle VVD’ers prima, maar dat had hij binnenskamers moeten houden. Alle leden vonden de speech van Mark een prima stukje cabaret, Ivo Opstelten belde mij zelfs om te vragen of ik de tekst had geschreven, maar dat lachen gebeurt wel in de wandelgangen. We gaan de grote leider niet openlijk schofferen.

Zowel De Haan als Heijman en Huges kunnen alle drie zo bij de FIFA gaan werken. De Haan omdat hij uitsluitend businessclass wil reizen, Huges omdat hij op slinkse wijze nogal eens een heet mailtje doorstuurde en Heijman omdat hij liet bedreigen. Daar herkent Blatter veel in. Vrees dat er van hem na zijn vertrek geen verkeerde handtekening te vinden valt. Sepp liet alles doen. Vrees dat hij zelfs zijn gevangenisstraf door een ander laat uitzitten. En als hij zes jaar krijgt zit hij volgens hemzelf maar een jaar. Een minuut duurt bij hem iets meer dan tien seconden.

Maar als we zo eens door de nationale corruptiegevalletjes van deze week wandelen is dat toch een mooie reden om als land devoot te zwijgen en niet te hard naar de FIFA te wijzen. Vrees dat zelfs Henk Krol het volledig met mij eens is.