FC Barcelona voor de vijfde keer allerbeste van Europa

Luis Suárez viert de 2-1. De oud-speler van onder meer FC Groningen en Ajax vond een jaar na het bijtincident op het WK z'n rehabilitatie.
Luis Suárez viert de 2-1. De oud-speler van onder meer FC Groningen en Ajax vond een jaar na het bijtincident op het WK z'n rehabilitatie. Reuters / Michael Dalder

In een na rust enerverende finale van de Champions League heeft FC Barcelona dankzij een winnende treffer van Luis Suárez het belangrijkste en grootste clubtoernooi van Europa gewonnen. Juventus werd in Berlijn met 3-1 verslagen. Juventus verloor de vierde finale op rij en blijft op twee zeges staan.

Al na vier minuten kwam Barça op 0-1 door een treffer van Ivan Rakitic. Het was het resultaat van een fraaie aanval met hoofdrol voor Andres Iniesta.

De gehele eerste helft kwam Juventus vervolgens maar niet in de wedstrijd. Kort na rust was dat heel anders toen Alvaro Morata de gelijkmaker binnenschoof en zijn ploeg het geloof gaf dat er toch wel wat te halen viel tegen het tot dan toe in laag tempo opererende Barça.

Hierna ontstond een boeiend duel dat uiteindelijk beslist werd door een goal van Suárez. Ver in blessuretijd tekende Neymar na een alles of niets aanval van de Italianen uit een counter voor de einduitslag. De Braziliaan zag eerder al een doelpunt afgekeurd wegens hands.

Luis Suárez met de 2-1:

FC Barcelona is de eerste club die twee keer de ‘treble’ landstitel, beker en CL wint. Eerder lukte dat in 2009. De Catalanen onttronen aartsrivaal Real Madrid dat vorig jaar voor de tiende keer de beste was van Europa. De Madrilenen werden dit jaar in de halve finale uitgeschakeld door Juventus.

Dankzij de vijfde overwinning in het miljoenenbal passeert Barcelona onder meer Ajax op de eeuwige ranglijst. De Amsterdammers waren vier keer de beste, de laatste keer in 1995 en daarvoor in 1971, 1972 en 1973. Barcelona evenaart nu Bayern München en Liverpool met vijf zeges. Alleen AC Milan (zeven) en Real Madrid (tien) wonnen de Cup met de ‘Grote Oren’ vaker.


Leest u ook ons liveblog over de onderhoudende finale terug.