Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ex-minister Ben Bot lobbyde bij OM voor verdachte Libiër

Ben Bot in 2005 tijdens een CDA-bijeenkomst in Zeist. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken lobbyde dit jaar bij het OM voor een Libische zakenman die miljoenen uit staatsfondsen heeft ontvreemd.
Ben Bot in 2005 tijdens een CDA-bijeenkomst in Zeist. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken lobbyde dit jaar bij het OM voor een Libische zakenman die miljoenen uit staatsfondsen heeft ontvreemd. Foto: ANP FOTO/JUAN VRIJDAG

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (77) lobbyde afgelopen jaar bij het Openbaar Ministerie voor een verdachte Libische zakenman uit de clan rond kolonel Gaddafi. De Libiër zou zeker 28,5 miljoen dollar uit Libische staatsfondsen hebben weggesluisd.

In brieven aan de hoofdofficier van het Functioneel Parket, Marianne Bloos, drong Bot aan op het opheffen van het beslag dat het OM gelegd heeft op de bezittingen van de zakenman. Ook vroeg hij om de Libiër ruimer te voorzien van onderzoeksinformatie, zo bevestigt Bot tegenover NRC.

Dat hij betaald adviseur van de verdachte is, meldde Bot niet in zijn brieven. Hij schreef juist geen “pleitbezorger” van de verdachte te zijn.

Bot adviseerde schoonzoon van machtige man uit regime

Het gaat om Ismael A. (45), schoonzoon van de voormalige Libische premier Shokri Ghanem. Die laatste was een van de machtigste mannen van het regime, dat in 2011 ten val kwam. Het OM:

“Aanvankelijk was voor het OM niet duidelijk wat de relatie tussen de heer Bot en de verdachten was. Later heeft hij dat verduidelijkt. De heer Bot erkende geen advocaat te zijn en hij beschouwde zich evenmin als pleitbezorger. De heer Bot heeft niet vermeld dat dit voor hem een betaalde opdracht betrof. Dit was evenmin uit de briefhoofden af te leiden.”

Oud-minister gevraagd door vrouw Nick Clegg

Bot wordt niet betaald via lobbykantoor Meines Holla & Partners in Den Haag, waar hij partner is. De betaling van de Libiër loopt via een eigen bv van de oud-minister. Bot blijkt ruim een jaar geleden om hulp gevraagd te zijn door Miriam González. Zij is de vrouw van de Britse ex-vicepremier Nick Clegg. González werkt bij het Londense advocatenkantoor Dechert dat de belangen behartigt van Ismael A. en zijn familie.

In juni 2013 werd bekend dat de FIOD invallen had gedaan in de Bossche woning van de verdachte Libiër en bij het bedrijf Palladyne International Asset Management in Amsterdam, waarvan hij directeur is. Palladyne beheert 700 miljoen dollar aan vermogen uit Libische staatsfondsen. Ismael A. en zijn schoonfamilie zijn in verschillende landen onderwerp van onderzoek. Ook in Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten lopen onderzoeken naar de Libische oliemiljoenen.

Lees ook: Ben Bot’s lobby, Libisch oliegeld en de Zuidas (€)

Bekijk hier aan het nieuws gerelateerde documenten:

Jaarrekening 2013 van consultancyfirma Bopathy BV van oud-minister Ben Bot:

Verklaring Ismael A. tegenover NRC:

Jaarrekening 2013 Palladyne International Asset Management BV:

Geanonimiseerde uitspraak van 9 januari 2015 van het Bundesstrafgericht in Zwitserland naar aanleiding rechtshulpverzoek uit Nederland:

Geanonimiseerde uitspraak van 27 januari 2015 van het Bundesstrafgericht in Zwitserland naar aanleiding rechtshulpverzoek uit Nederland:

Geanonimiseerde uitspraak van 2 juli 2013 van het Bundesstrafgericht in Zwitserland naar aanleiding rechtshulpverzoek uit Noorwegen:

Klik hier voor de klacht van ex-medewerker Dan Friedman in de VS tegen onder meer Palladyne en Ismael A.