Ex-minister Ben Bot lobbyde bij OM voor verdachte Libiër

Zakenman zou 28,5 miljoen dollar uit Libië hebben weggesluisd.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (77) lobbyde afgelopen jaar bij het Openbaar Ministerie voor een verdachte Libische zakenman uit de clan rond kolonel Gaddafi. De Libiër zou zeker 28,5 miljoen dollar uit Libische staatsfondsen hebben weggesluisd.

In brieven aan de hoofdofficier van het Functioneel Parket, Marianne Bloos, drong Bot aan op het opheffen van het beslag dat het OM gelegd heeft op de bezittingen van de zakenman. Ook vroeg hij om de Libiër ruimer te voorzien van onderzoeksinformatie, zo bevestigt Bot tegenover deze krant.

Dat hij betaald adviseur van de verdachte is, meldde Bot niet in zijn brieven. Hij schreef juist geen „pleitbezorger” van de verdachte te zijn.

Het gaat om Ismael A. (45), schoonzoon van de voormalige Libische premier Shokri Ghanem, een van de machtigste mannen van het Gaddafi-regime, dat in 2011 ten val kwam. Het OM: „Aanvankelijk was voor het OM niet duidelijk wat de relatie tussen de heer Bot en de verdachten was. Later heeft hij dat verduidelijkt. De heer Bot erkende geen advocaat te zijn en hij beschouwde zich evenmin als pleitbezorger. De heer Bot heeft niet vermeld dat dit voor hem een betaalde opdracht betrof. Dit was evenmin uit de briefhoofden af te leiden.”

Bot wordt niet betaald via lobbykantoor Meines Holla & Partners in Den Haag, waar hij partner is. De betaling van de Libiër loopt via een eigen bv van de oud-minister. Bot blijkt ruim een jaar geleden om hulp gevraagd te zijn door Miriam González, vrouw van de Britse ex-vicepremier Nick Clegg. Zij werkt bij het Londense advocatenkantoor Dechert dat de belangen behartigt van Ismael A. en diens familie.

In juni 2013 werd bekend dat de fiscale opsporingsdienst FIOD invallen had gedaan in de Bossche woning van de verdachte Libiër en bij het bedrijf Palladyne International Asset Management in Amsterdam, waarvan hij directeur is. Palladyne beheert 700 miljoen dollar aan vermogen uit Libische staatsfondsen. Ismael A. en zijn schoonfamilie zijn in verschillende landen onderwerp van onderzoek. Ook in Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten lopen onderzoeken naar de Libische oliemiljoenen.