Dijsselbloem wil voorzitter blijven

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt zich kandidaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Dijsselbloem (49) werd in januari 2013 benoemd tot voorzitter, voor een termijn van 2,5 jaar. Die periode loopt op 21 juli af. Dijsselbloem denkt dat hij het proces „met vertrouwen” tegemoet kan zien en dat hij genoeg steun heeft binnen de eurogroep om zijn voorzitterschap te verlengen. Het kabinet maakt nu de inschatting dat de kandidatuur van Dijsselbloem kansrijk is. Hij zou de afgelopen maanden voldoende steun hebben verworven bij andere eurolanden zoals Frankrijk en Italië. De ministers van Financiën kiezen een eurogroepvoorzitter uit hun midden.